Centres Juvenils
Fidels a l'Oratori de Valdocco«Totes les institucions de l’Església han d’estar degudament equipades per acollir cordialment els joves, perquè molts tenen una autèntica sensació d’orfandat. En una paraula, crear una llar és crear una família. En aquest marc, les nostres institucions haurien d’oferir als joves uns llocs que ells puguin considerar com a propis, on puguin entrar i sortir amb llibertat, on se sentin a casa i es trobin amb altres joves, tant en els moments de sofriment o de frustració com en els d’alegria i celebració «(Christus Vivit 216-218). Aquests llocs, per als salesians, no són cap novetat. Don Bosco va ser capaç de captar la intuïció d’altres sants i educadors cristians de la seva època amb l’Oratori de Valdocco; nosaltres, avui, actualitzem la seva intuïció i compromís amb els nostres oratoris i centres juvenils.
Els nostres centres juvenils són, en definitiva, plataforma per a l’educació en el lleure amb l’estil educatiu i l’organització que es descriu en la Proposta Educativa dels Centres Juvenils Salesians i on els animadors es converteixen en joves educadors i evangelitzadors d’altres joves. A la nostra Inspectoria, l’aposta pel voluntariat, el protagonisme i la participació juvenil són senyal d’identitat i defineixen la manera de ser i de fer dels centres juvenils.
Perquè l’acció educativa dels nostres centres juvenils sigui integral i multidisciplinar, es fa necessari el treball en xarxa. A través de les cinc federacions implantades en la nostra Inspectoria, de la Confederació Don Bosco, de diferents organismes públics de què formem part (especialment consells de la joventut) i de les diferents organitzacions i plataformes d’infància i joventut, ens coordinem i compartim els recursos per promoure la participació, el protagonisme i la defensa dels drets dels nens, nenes, adolescents i joves. Amb la nostra tasca educativa i activitat institucional tractem d’incidir en les decisions que afecten les polítiques i programes per a joves.
EN EL TIEMPO LIBRE
El tiempo libre ha dejado de ser mera ocasión para el descanso y el ocio, y se ha convertido en marco privilegiado de autorrealización y de relaciones interpersonales. Prueba de ello es el interés y la creatividad de organismos e instituciones, estatales o no, para convertirlo en ámbito de ofertas de todo tipo para jóvenes y adultos. La Iglesia y algunos movimientos de inspiración religiosa, según una larga tradición, se insertan plenamente en el tiempo libre para realizar su labor humanizadora y evangelizadora.
Los Salesianos sensibles a todo lo que contribuye a la educación de los jóvenes, sobre todo de los más necesitados, vienen dedicando especial atención a las Escuelas de animación y tiempo libre, para la formación de animadores juveniles salesianos y otros jóvenes en el campo de la Animación sociocultural y la educación en el tiempo libre.
Contamos con las siguientes Escuelas de animación y tiempo Libre:
Escuela Don Bosco
Sevilla
La Escuela Don Bosco de Tiempo Libre y Animación Sociocultural nació en el año 1990 con el objetivo de formar animadores, educadores, monitores, maestros dedicados a la educación en nuestras casas salesianas y a todos aquellos profesionales dedicados a la educación no formal.
Escuela de Animación Juvenil Don Bosco
La Escuela don Bosco tiene su origen en el año 1985. Es en ese año cuando se inician los primeros cursos de formación para el voluntariado de una manera incipiente, con la finalidad de llenar el vacío de formación que demandaban muchos centros y asociaciones juveniles que estaban creciendo y acogiendo a generaciones de voluntarios y animadores juveniles.
Escuela de Tiempo Libre Pirineos
La Escuela de Tiempo Libre Pirineos fue la primera escuela de tiempo libre reconocida por el Gobierno de Aragón. Desde su creación sigue trabajando en la formación de monitores y directores de tiempo libre. En ella se han formado numerosas personas para poder desempeñar su labor de voluntariado o trabajo profesional en asociaciones juveniles, campamentos, fundaciones, comedores escolares, el gratificante trabajo de monitores y/o directores de tiempo libre.
Comissió de Formació de la
Federació Don Bosco de Catalunya
Fue constituida en 1984 por iniciativa de cinco asociaciones juveniles. Es una organización no lucrativa que trabaja en el ámbito de la educación en el tiempo libre. A lo largo de más de 25 años la línea de trabajo ha sido ofrecer un servicio cualificado dirigido a niños y jóvenes, en especial los más desfavorecidos.
Actúa en el ámbito territorial de Cataluña promovida por tres grupos de la Familia Salesiana: Salesianos Cooperadores, Hijas de María Auxiliadora (FMA) y Salesianos Don Bosco (SDB).
Escuela de Animación y educación en el Tiempo Libre
RECREA
Los jóvenes de la Región de Murcia tienen desde 2019 una nueva plataforma para emplear su tiempo y formarse, la Escuela de Animación y Educación en el Tiempo Libre Recrea. Esta escuela propone cursos de monitor de tiempo libre, animador juvenil y de director de tiempo libre, al tiempo que ofrece cursos monográficos, formación permanente y diseño de intervenciones formativas bajo petición.
Últimes Notícies
Centres Juvenils i escoles de Temps LliureJornades formatives a la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya
Un bon nombre de premonitors i membres dels equips directius participen en la segona part de les formacions que es van iniciar el passat novembre.
La presidència de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya obre una nova etapa
Fernando Gimeno, després de tres anys de treball incansable, cedeix la presidència a Miguel Gómez, que encara aquesta nova etapa amb molta il·lusió.
Celebrat a València el XXI Dia de la Federació
El passat dissabte 27 de novembre, els centres juvenils de la Comunitat Valenciana es van donar cita per celebrar el XXI Dia de la Federació.