Sant Joan Bosco

Pare i mestre de la joventut

Sant Joan Bosco

Pare i mestre de la joventut

Sant Joan Bosco

El 16 d’agost de 1815 neix Joan Bosco, en el caseriu d’I Becchi, Castelnuovo d’Asti, entre els pujols de Monferrato, a 30 quilòmetres de Torí, capital del Piemont, Itàlia.

Temps de fam, desocupació i crisi pagesa. El Congrés de Viena reorganitza Europa després de la caiguda de Napoleó i restaura les monarquies europees.

Gairebé als dos anys mamà Margarita li diu: “Vine, Joan, ja no tens pare”. L’orfandat i pobresa constitueixen la seva infantesa. Als seus nou anys en Joan tindrà un somni que serà un primer indici de les seves cerques vocacionals i del projecte que Déu tenia per a ell i per a milions de joves.

Joan creix amb moltes dificultats, però amb l’ajuda de persones molt concretes descobreix la paternitat d’un Déu que el sosté i acompanya en el quotidià: don Joan Calosso, que amb les primeres lletres li ensenya com és d’important tenir un “amic de l’ànima” en qui confiar, atén les seves necessitats de manutenció i d’estímul per a l’estudi.

En 1841, ja sacerdot, és don Josep Cafasso –avui sant-, el seu confessor i pare espiritual, qui l’ajuda a anar a la trobada dels joves més abandonats de Torí.

Recorre els carrers de Torí tot descobrint en el rostre de tants nois explotats pels seus patrons, de tants altres desocupats i abandonats a si mateixos, la crida de Déu a ser pare, mestre i amic.

Des de la seva pròpia història d’orfandat i pobresa, rellegint els signes de la presència tendra i forta de la paternitat divina en la seva vida, amb la creació del primer Oratori a Valdocco, hi donarà resposta concreta a aquesta joventut pobra, abandonada, en perill i perillosa. En Joanet es farà llavors Don Bosco, i Don Bosco serà casa, pati, escola i parròquia per als seus joves. El seu mètode educatiu serà el Sistema Preventiu.

Don Bosco sempre va tenir col·laboradors: sacerdots i laics. A fi de donar-li continuïtat a la seva obra, el 18 de desembre de 1859 va fundar la Societat de Sant Francesc de Sales, més coneguda com a Congregació Salesiana o Salesians.

Des dels tallers i les aules de Valdocco l’Oratori s’expandeix a França i a Espanya. Es fa missioner, i la seva Obra creua l’oceà per a arribar a Amèrica.

Mor el 31 de gener de 1888 a Torí, Itàlia.