VIURE A FONS | CICLE B – III DIUMENGE DE QUARESMA

26 febrero 2024

Jn 2, 13-25

Quan s’acostava la Pasqua dels jueus, Jesús pujà a Jerusalem, i trobà al temple els venedors de vedells, moltons i coloms i els canvistes asseguts. Llavors es va fer un fuet de cordes i els tragué tots, moltons i vedells, fora del temple, escampà la moneda dels canvistes i els bolcà les taules, i digué als venedors de coloms: «Traieu això d’aquí; no convertiu en mercat la casa del meu Pare.» Els deixebles recordaren allò que diu l’Escriptura: «El zel del vostre temple em consumia.» Llavors els jueus el van interrogar: «Quin senyal ens dónes que t’autoritzi a fer això?» Jesús els contestà: «Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies.» Els jueus respongueren: «Fa quaranta-sis anys que treballen en la seva construcció, i tu el vols reconstruir en tres dies?» Però ell es referia al santuari del seu cos. Quan Jesús ressuscità d’entre els morts, els deixebles recordaren que ell deia això, i cregueren en l’Escriptura i en aquesta paraula de Jesús. Durant la seva estada a Jerusalem en ocasió de la peregrinació de Pasqua, molts, veient els miracles que feia, cregueren en el seu nom. Però Jesús no hi confiava, perquè els coneixia tots; no tenia cap necessitat que li revelessin el que són els homes; ell sabia prou què hi ha a l’interior de cada home.

Tenir zel pel teu Temple… Però, potser oblidem que no habita entre les parets de maons, oblidem que el temple on prefereix residir és el cor de cada ésser humà. Sovint ens oblidem…
Podríem revisar com són les nostres relacions amb els altres…

Respecten el temple de Déu? Quin sentit donen a la meva vida?

Del Salm 18

És perfecta la llei del senyor,
i l’ànima hi descansa;
és ferm el que el Senyor disposa,
dóna seny als ignorants.

Els preceptes del Senyor són planers,
omplen el cor de goig;
els manaments del Senyor són transparents,
il·luminen els ulls.

Venerar el Senyor és cosa santa,
es manté per sempre;
els determinis del Senyor són ben presos,
tots són justíssims.

Són més desitjables que l’or fi,
més que l’or a mans plenes;
són més dolços que la mel regalimant de la bresca.

On és Déu

Jove, sovint et preguntaran: On és Déu? Es veu o no es veu? Noi, si t’han de dir on és Déu, Déu se’n va. De res no et servirà que et digui que Déu viu a la teva veu. Que Déu és a la flor i a la grana, al moixó i a la nafra, en allò que és lleig, en el que és trist, a l’aire i a l’aigua; Déu és al mar i, a vegades, al temple. Déu és al dolor que no se’n va i al vell que passa, a la mare que pateix, a la dona pública i al minaret de la mesquita blanca. Déu és a la mina i a la plaça, és ben cert que és arreu, però cal veure’l sense preguntar on és, com si fos un mineral o una planta.

Endinsa’t en el silenci, mira’t la cara … no en tens prou amb el misteri que veus i sents? Passa un nen cantant, tu t’adones … Déu hi és. El tens a la llengua quan cantes, a la veu quan no blasfemes i quan preguntes on és, aquesta curiositat és Déu que corre per la teva sang. Hi és als ulls quan rius, a les venes quan estimes, en tot tu sempre, però has de veure’l tu mateix, que no s’hi val que t’ho diguin … has de sentir-lo tu com grimpa, com esgarrapa, netejant les parets de la teva ànima. Però Déu s’allunya del qui resa i no estima, del qui va a missa i no encén en els cors dels pobres, llums d’esperança; el pots trobar al suburbi a primera hora de la matinada, a l’hospital i a la garjola.

Déu és en tot això. Si t’angoixa aquest home que va amb espardenyes, si et fa sospita la vida del qui puja i no baixa, si sense motiu una angoixa se’t clava a l’entranya, si et desvetlles un dia xiulant de bon matí i somrius a tothom i a tothom dones gràcies, Déu és amb tu, sota la camisa.
(Gloria Fuertes)