VIURE A FONS | CICLE B – II DIUMENGE DE DURANT L’ANY

8 enero 2024

Jn 1,35-42

En aquell temps Joan estava amb dos dels seus deixebles i, fixant-se en Jesús que passava, digué: «Mireu l’anyell de Déu.» Quan els dos deixebles van sentir que Joan deia això, van seguir Jesús. Ell es girà i, en veure que el seguien, els preguntà: «Què voleu?» Ells li digueren: «Rabí», que vol dir mestre’, «on us allotgeu?» Jesús els respon: «Veniu i ho veureu.» Ells hi anaren, veieren on s’allotjava i es quedaren amb ell aquell dia. Eren vora les quatre de la tarda. Un dels dos que havien sentit el que deia Joan i havia seguit Jesús, era Andreu, el germà de Simó Pere. El primer amb qui Andreu es trobà fou el seu germà Simó, i li digué: «Hem trobat el Messies», que vol dir l’Ungit’. I l’acompanyà on era Jesús. Jesús se’l mirà i li digué: «Tu ets Simó, fill de Joan. Tu et diràs Quefes, que vol dir Pedra.»

Venir i veure, dos verbs que marquen el sentit de la lectura d’avui. Venir, veure, quedar-se, restar amb Jesús. Una bona proposta per començar el temps ordinari, el temps de la rutina, el temps més llarg de l’any. Jesús surt a l’encontre dels que seran els seus deixebles i els crida, el interroga, els pregunta: Què busqueu? Alguns cops quan ens fan aquesta pregunta sabem molt bé quina és la resposta, altres moments dubtem, sovint ens podem fer els despistats. Perquè, realment sabem que és el que busquem? I és que cal molta fe i molta companyia per ser coherents amb la resposta i amb la missió que se’ns encomana.
Venir i veure, en definitiva ser acollidors i oberts, coherents amb el que diem de paraula, i amb el missatge d’aquell que és el nostre model: Jesús. Déu, mitjançant Jesús continua cridant a persones que vulguin construir una societat, un barri, una comunitat més justa. I això es pot fer no omplint-nos de paraules, sinó amb el testimoni de la nostra vida. És quelcom semblant al que va succeir als dos deixebles: van preguntar “Rabí on t’estàs?”. Jesús els convida a experimentar el seu estil de vida. I és que sovint no calen molts arguments o catequesis. Ells varen anar, van veure i el resultat va ser que es van quedar amb ell.
Avui també s’hauria de poder fer el mateix, convidar i compartir, parlar el que sigui just i donar testimoni, convèncer més per l’estil de vida que per les paraules. Molts cops les paraules s’obliden o no s’escolten. Un gest d’acollida, de recolzament, d’amistat… val més que deu mil paraules.
Proverbis 4,20-27

Fermesa a seguir el bon camí
Fill meu, escolta les meves paraules,
fixa-t’hi atentament;
no les perdis mai de vista,
guarda-les al fons del cor:
qui les acull, troba la vida,
són remei per a tothom.
Sobretot vetlla el fons del cor,
que d’allí surt la vida.
Rebutja les mentides,
aparta’t de l’engany.
Mira sempre cara a cara,
esguarda endavant amb franquesa.
Fixa’t en la ruta per on passen els teus peus,
i els teus camins es mantindran segurs.
No et desviïs a dreta ni a esquerra,
aparta’t de caure en el mal.

Un dia, un home savi i piadós clamà al cel per una resposta. Era al capdavant d’un grup de missioners que pregaven per la pau del món, per aconseguir que les fronteres no existissin i que tota la gent pogués viure feliç. La pregunta que feien era: Quina és la clau, Senyor, perquè el món visqui en harmonia?

Llavors, el cel es va obrir i després d’haver-hi un gran terrabastall, la veu de Déu els va dir: Com – donar.

Tots els missioners es van mirar un a l’altre, sorpresos i estranyats d’escoltar tal paraula dita per Déu. L’home savi i piadós preguntà de nou: Com – donar, Senyor? Què vols dir amb això?.
Déu va respondre: La clau per fer un món millor és: Com vaig donar, doneu!. És a dir, tal com jo us vaig donar, doneu vosaltres al vostre proïsme.

Tal com jo us vaig donar, doneu vosaltres fe; doneu esperança, doneu caritat, tal com jo us vaig donar. Feu-ho sense limitacions, sense pensar en res més que donar, doneu vosaltres al món… i el món, serà un paradís.

Seguim la clau de CÓMO DI, DAD.