Salesians Málaga: Una casa que va nàixer per acollir als xiquets orfes i abandonats

24 octubre 2020

Per Salesians Comunicació.

El 1881, el sacerdot salesià Juan Cagliero, posteriorment consagrat bisbe i cardenal, arriba a Málaga, procedent d’Utrera, per conèixer la ciutat i veure les possibilitats que els salesians s’estableixin en ella. Aquesta primera visita li deixaria una grata impressió: “aquesta és la casa més semblant a Valdocco“, escriuria a D. Bosco.

No obstant això, no serà fins el 7 de setembre de 1984, quan la presència salesiana a Málaga es converteixi en definitiva situant-se en l’Oratori de San Enrique, al barri de la Cruz Verde. Corren els anys finals del segle XIX, certament durs per  Málaga: regressió econòmica, misèria, analfabetisme i convulsió social són la tònica regnant.

Al març de 1897, els salesians es fan càrrec d’una institució antiga a Málaga, l’Asilo de San Bartolomé, fundada el 1871 pel beneficiari de la catedral, Eduardo Domínguez Ávila i situat al barri dels Capuchinos, actual ubicació.

Els nous inquilins aviat li imprimiran seu propi estil educatiu i pedagògic, convertint-lo en el Colegio Salesiano San Bartolomé. El seu primer director va ser Epifanio Salvatore Fumagalli. Es desenvolupaven estudis primaris, alfabetització de joves obrers, classes nocturnes, tallers d’espardenyeria, forn, sastreria, impremta, sabateria fina i torneria.

Entre els punts d’un petit manifest en la primera “Memòria escolar” de l’Asilo de San Bartolomé (4 de novembre de 1905), queda recollit el següent: “3r.- L’objectiu de la Institució ja conegut: acollir els infants orfes i abandonats. També als que pertanyen a famílies de classe mitjana i obrera. A tots se’ls proporcionaven, juntament amb l’educació cristiana, la subsistència en l’exercici d’un art o ofici, o preparació d’una carrera ” (D. Antonio Josephidis, en Cien años de presencia salesiana en Málaga 1894-1994, p. 106)

El 30 de juny de 1907, el bisbe de Málaga, Mons. Juan Muñoz Herrera, coronava canònicament la imatge de Maria Auxiliadora, la primera d’Espanya i la quarta del món.

Després de la guerra civil, els salesians reprenen ràpidament les tasques de reconstrucció per reparar els danys soferts, imprimint al Col·legi aquest esperit que el va impulsar a renéixer de les cendres: nous pavellons, nova església i tallers actualitzats a les noves necessitats educatives i laborals, van donar lloc a l’actual i modern col·legi, que avui dia acull més de 1.300 alumnes.

L’educació dels nois en un ambient sa i incloent, la dedicació i promoció de les classes treballadores malaguenyes i una profunda devoció a Maria Auxiliadora són tres constants d’aquest treball, que continuen presents en l’actualitat.

“Estar a Málaga és com sentir-se en un altre Valdocco. Cal donar gràcies a Don Bosco i la seva Mare per donar-li forma a aquest somni “. Amb aquestes paraules concloïa el Rector Major, Ángel Fernández Artime, la celebració dels 125 anys de presència salesiana a Málaga el passat 8 de desembre de 2019.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...