Pastoral Juvenil i Família en l’any d'»Amoris Laetitia»

11 agosto 2021

A partir de setembre l’opuscle «Pastoral Juvenil i Família» estarà a disposició dels inspectors, dels Delegats de Pastoral Juvenil i de tots els operadors de pastoral en els diferents entorns. Aquest últim es va editar en sis idiomes (francès, anglès, italià, espanyol, polonès i portuguès) i estarà disponible en format electrònic i imprès. És el resultat d’un treball que al Sector de la Pastoral Juvenil Salesiana realitza des de fa alguns mesos, amb l’objectiu d’aprofundir la sinergia entre la pastoral juvenil i la família, per integrar i actualitzar el camí iniciat el 2014 i que ha continuat amb l’important Congrés Internacional de Pastoral Juvenil i Familiar (Madrid, 2017). A més, la publicació coincideix amb un acte eclesial: el 19 de març de 2021, el Papa Francesc va inaugurar l’Any «Familia Amoris Laetitia» -5 anys després de la publicació de l’encíclica Amoris Laetitia– que finalitzarà el 26 de juny de 2022 amb motiu de la X Trobada Mundial de les Famílies a Roma amb el Sant Pare.

A partir de l’últim trimestre del 2020, el Sector de Pastoral Juvenil ha iniciat una tasca de recerca i anàlisi de tot el material relatiu als camins empresos per la Congregació sobre aquest tema (trobades de delegats, documents d’experts i aportacions de Congrés). Al mateix temps, es va examinar la literatura recent (després de la publicació d’Amoris Laetitia) en l’escena internacional, relacionada amb la relació entre la pastoral juvenil i la família.

Posteriorment es va sol·licitar a un nodrit grup de persones de les diferents regions que enviessin contribucions i suggeriments sobre els continguts i es van rebre materials de gran valor. Al mateix temps, el Rector Major i el seu Consell van estudiar el text en diverses sessions de treball, i després van aprovar la versió final i posterior publicació.

El text es configura, de fet, com una col·lecció sintètica i orgànica sobre l’essencial, que ha sorgit durant aquest ric i fecund itinerari. Aquestes pàgines pretenen ressaltar com la implicació i integració d’aquestes dues realitats (pastoral juvenil salesiana i família) ens porten a reflexionar junts sobre el significat i les necessitats que aquesta doble perspectiva té en la nostra renovació educativa i pastoral.

Els destinataris d’aquest document són els Salesians de Don Bosco i tots els agents de pastoral que tenen la responsabilitat d’animar els diferents sectors i àrees. Enfront de la situació familiar que vivim avui, els salesians, amb la Família Salesiana, estem cridats a fer una proposta pastoral educativa per acompanyar a tots els tipus de famílies que componen la CEP i a tots els joves.

El text es compon de tres parts; la primera recorda el valor de la família en l’experiència de Don Bosco i Valdocco, i després ofereix, en el segon apartat, algunes reflexions sobre la qualitat de la trobada educativa i sobre l’esperit de família en el Sistema Preventiu. En l’últim capítol s’emfatitza la importància de la pròpia família, la seva aportació a l’ecosistema de la formació dels joves, destacant positivament l’aportació a la vida quotidiana de la Comunitat Educativa Pastoral (CEP). A continuació, es presenten algunes indicacions concretes per al PEPS.

Com diu el Papa Francesc, les famílies «no són un problema, però sobretot una oportunitat» (AL 7). Només cal pensar en l’experiència de Jesús en la seva família (Llc 2, 51-52): una oportunitat per aprendre a ser, a viure junts, a ajudar, a curar, a estimar.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...