La preocupació de fons del llibre «Cultura y pastoral juvenil 2» és la ruptura entre evangeli i cultura

5 julio 2021

El dimecres 30 de juny, l’Editorial CCS ha presentat, a la seu inspectorial de Salesians Santiago el Mayor a Madrid,  el llibre del salesià Jesús Rojano “Cultura y Pastoral Juvenil 2”.

Per a la presentació, l’autor estava acompanyat per Koldo Gutiérrez, sdb encarregat de publicacions de pastoral de l’Editorial i Raúl Tinajero, director de la subcomissió d’infància i joventut de la Conferència Episcopal Espanyola.

El primer llibre “Cultura y Pastoral Juvenil” recollia articles escrits entre 2007 i 2013 i el presentat ahir, “Cultura y Pastoral Juvenil 2” recopila articles escrits entre 2016 i 2020. Tots junts ofereixen una fotografia molt interessant de la pastoral juvenil i la cultura des de 2007 fins l’actualitat.

Sínode dels joves i magisteri del Papa Francesc

Previ a la intervenció del propi Jesús Rojano han participat Koldo Gutiérrez amfitrió de l’editorial CCS i Raúl Tinajero, convidat.

Tots dos han situat als presents i als seguidors de la presentació a través de youtube tant en el pensament de l’autor com en el temps, circumstància i influències que ha rebut quan escrivia els seus articles.

Per la seva banda Koldo Gutiérrez destacava les pràctiques que Rojano coneix profundament. Que són, d’una banda atrevir-se a dialogar amb la cultura actual i els seus pensadors, i per una altra el seu aprofundiment en el pensament i magisteri del Papa Francesc. «En aquest llibre i l’anterior aquests dos temes estan molt clars», afirmava.

En la seva intervenció, Raúl Tinajero mostrava 6 temes que es presenten amb molta claredat en tots els articles del llibre i que són fils conductors del Sínode dels Joves: Entendre als joves i la seva cultura, mirar-los com un dels llocs teològics. Saber que estem vivint un canvi d’època, que va més enllà de canvis culturals, que cal caminar cap a una purificació de la pastoral amb joves. Sense perdre de vista el pluralisme. Integrant el discerniment com a metodologia de treball. Construint una església atenta als signes dels temps, atenta als joves, atenta a acompanyar-los.

Deixava així obert el micro perquè el propi  Jesús Rojano parlarà amb la solvència i claredat que el caracteritzen. No sense abans presentar-lo com el director del Màster en Pastoral Juvenil organitzat per la Conferència Episcopal i gestionat per la UPSA obert a totes aquelles persones que vulguin formar-se en profunditat en pastoral juvenil.

Sinodalitat, alguna cosa més que una moda

Tancava l’acte l’autor, Jesús Rojano, sobretot acumulant un gran nombre d’agraïments des de la pròpia editorial CCS fins la Casa Inspectorial, la delegació de Comunicació de Salesians Espanya en la persona de Javier Valiente, els Centres on és professor, les cases on ha viscut la seva activitat pastoral, les entitats, congregacions i ordres que li han demanat escriure articles que avui conformen el llibre «són reflexions que potser no m’hauria plantejat si no me les proposen, però que em han permès fer investigacions molt interessants «.

«El Sínode dels Joves del qual ha parlat Raúl i el pontificat de Papa Francesc del qual ha parlat Koldo són temes transversals del llibre pel fet que els articles estan publicats des 2016 fins 2020 «, ha afirmat l’autor durant la presentació.

I la preocupació que plana sobre tots aquests articles és la ruptura entre evangeli i cultura, a més de la reflexió que ja va venir marcada pel procés sinodal i que ha remarcat amb la pandèmia: hem de tornar a l’essencial, tornar a l’important, viure la sinodalitat de forma real. «Com l’hem viscut nosaltres durant aquests anys», afirmava Rojano, referint-se a la feina feta amb Koldo Gutierrez, Raúl Tinajero i els membres dels equips de diferents moviments, congregacions i ordres al voltant de la Pastoral amb Joves.

També et pot interessar …