Joves dins del sistema de protecció del menor… I després de la tutela, què?

5 noviembre 2020

El gran repte del jovent en sortir del sistema de protecció de menors és afrontar la vida de manera autònoma. La necessitat d’estar acompanyats, guiats i orientats, continua després dels 18 anys. Salesians Sant Jordi a Lleida porta el programa Incorpora Jove de Fundació ‘la Caixa’, adreçat a aquells i aquelles joves que, una vegada han sortit del sistema de protecció del menor, han de començar un procés d’emancipació i autonomia en tots els aspectes. I no és fàcil.

Quan s’inicia aquest procés d’acompanyament educatiu, acadèmic i laboral, la tècnica del programa Incorpora Jove prepara l’acollida amb especial cura per a fer sentir al o la jove un suport a l’hora de dissenyar el seu itinerari en funció de les seves necessitats, sempre encarades a una futura inserció laboral que l’ajudi a sostenir el seu procés d’emancipació.

El perfil del jovent és molt divers, ja que poden provenir de centres, famílies d’acollida, de la pròpia família però haver-se trobat en situació de vulnerabilitat i risc, de desemparament… Una diversitat, doncs, que cal treballar des del programa de manera totalment personalitzada, ja que els punts de partida són molt diferents, tot i que el denominador comú és el mateix: joves que es troben sols o sense una persona de referència en qui trobar suport en el moment de prendre decisions respecte al seu futur formatiu, laboral o de gestió de la seva vida quotidiana.

Josué és un d’aquests joves que es va interessar pel programa Incorpora Jove de Fundació ‘la Caixa’. El seu testimoni és la millor definició que es pot fer del programa. ”Quan arribes a la majoria d’edat, tens un mar de dubtes respecte el suport que tindràs, o amb qui comptaràs i, aquesta situació, et crea una gran angoixa”, explica Josué.

“Que en el teu DNI hi figuri un canvi de data i conseqüentment, de majoria d’edat, no implica que tu estiguis preparat per afrontar un procés d’autonomia. A la majoria de pares amb fills o filles, no els hi passaria mai pel cap dir-los que quan compleixen els 18 anys han de marxar de casa i espavilar-se pel seu compte. És una mica hipòcrita o injust haver de demanar al jovent tutelat que, quan arriben a la majoria d’edat, han de buscar-se la vida, cercar feina, seguir amb la formació, trobar un habitatge, gestionar l’economia, tenir una estabilitat emocional trobant-te sol… I, en resum, aconseguir els objectius que una persona es planteja, potser, i amb sort, a partir dels 25”, diu el jove.

“Em dic Josué, tinc 23 anys i soc un jove extutelat. Què vol dir això? Poca gent és conscient de què significa. Pensen que simplement per qüestions de mala sort, t’ha tocat viure en un centre. La realitat, però, va més enllà. La motxilla no és buida quan arribes als 18 anys i els problemes no t’han desaparegut de manera màgica. Al contrari. Jo vaig ingressar en un centre quan ja tenia 17 anys, i fou un canvi brutal de vida. Posteriorment, vaig tenir l’oportunitat de residir fins als 21 anys en un pis d’autonomia de Casa Don Bosco. Si bé són tres anys més de marge, sempre vius amb la sensació de buit i d’incertesa vers el teu futur. Aquí és quan conec el programa Incorpora i un temps després és quan neix l’Incorpora Jove. Un programa per joves extutelats? Amb quina finalitat? Jo ja m’havia fet a la idea que hauria de fer el camí sol, i saber que podia continuar tenint un referent que m’acompanyés en el meu itinerari ha suposat un gran alleujament”, relata.

“En principi és una orientació per a la formació, per a la recerca de feina i la inserció… Però per a mi ha suposat molt més. Em vaig poder emancipar en un pis compartit i vaig aconseguir arribar a la universitat on actualment estic cursant segon del grau de filologia anglesa. Un moment molt important per a mi fou quan la tècnica referent del programa es va oferir a acompanyar-me en el procés d’inscripció. Això significà per a mi una injecció de motivació per encarar l’inici d’una nova etapa. Saber que hi ha algú que et fa sentir cuidat, per mi, no té preu. Per poder-ho combinar amb els estudis, vaig trobar també una feina de la xarxa Incorpora i des de fa tres anys, que hi treballo a temporades. Incorpora Jove també ha suposat una font de confiança en mi mateix, ja que el programa ha apostat en ajudar-me econòmicament amb els estudis i també ara, que m’estic traient el carnet de conduir”, explica Josué.

Casos com el del Josué fan que el programa Incorpora Jove tingui més sentit que mai. Confiar que aquests joves –que si bé en un principi, no parteixen del mateix punt de partida– puguin aconseguir els seus objectius, reptes, somnis i anar forjant el seu itinerari de vida, és el gran motor que ens impulsa a seguir treballant amb la il·lusió i el convenciment que l’esforç val la pena. I tant si val la pena.

 

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...