Joves de Don Bosco Salesians Social a Málaga creen el grup musical Abuna Hadia

20 mayo 2021

Res sembla casual en aquest grup de música. Ni ho són els seus components, ni els és la història que els va portar a conviure en un pis gestionat per Don Bosco Salesians Social a Málaga i trobar-se allà amb un educador que creu en la música com a instrument d’integració. Tampoc és casual el nom que van triar per al seu grup. Es compon de dues paraules: «Abuna», que en un poble d’Àfrica d’on procedeix un dels integrants significa «música», i «HADIA» que en àrab significa «regal». Un dels joves ens ho explica: «per a mi la música és un regal. A casa meva sempre hi havia música quan era petit. Sempre m’ha agradat cantar. Escolto música i canto quan estic alegre, i també quan estic trist. La música és una part molt important en la meva vida ».

Enrique Torres, educador del Programa Buzzetti a Málaga, va ser l’impulsor d’aquesta iniciativa d’inclusió a través de la música. «Des de fa temps vaig decidir unir les meves dues passions com són l’educació social i la música, formant-me en tots dos camps i utilitzant la música com a eina d’inclusió, on la persona pugui desenvolupar tant eines internes de regulació emocional com habilitats socials en relació amb els altres».

La creació d’Abuna Hadia es va anar cuinant poc a poc. «Durant el confinament -ens relata Enrique- vam anar introduint als joves del Pis d’Autonomia “Francisco Míguez” en la pràctica d’instruments musicals amb classes de guitarra, de piano, de percussió … Acabat el confinament, portem aquesta pràctica als joves d’acompanyament, creant així el grup de música Abuna Hadia».

Des del Programa Buzzetti a Málaga es va llançar aquesta iniciativa musical utilitzant-la com a element d’expressió i acostament multicultural. Des de l’entitat salesiana van entendre que és una oportunitat on els joves als quals acompanyen poden desenvolupar-se i relacionar-se amb altres persones trencant les barreres i impediments de l’idioma, lloc de procedència i diferències socioculturals que puguin donar-se, a través de l’expressió musical.

Zina, és la primera cançó i videoclip d’Abuna Hadia en el qual, malgrat les diferents històries de vida de cada un, tots parlen el mateix idioma: la música. Ara, cada un de nosaltres pot tornar el regal a aquests joves visualitzant-ho a Youtube.

«Seguim construint horitzons on altres aixequen muralles», conclou Enrique mentre mira, un cop més, les esperançada imatges del videoclip.

També et pot interessar …