En el dia de la Infància, les Plataformes Socials Salesianes llancen la campanya #AprendemosDeTi

20 noviembre 2020

Per Plataformes Socials

La crisi social i econòmica causada per la pandèmia de la COVID-19 està deixant xifres preocupants de pobresa. Un panorama que afecta de manera directa a la població infantil.

Entre les persones en situació de pobresa, augmenta el percentatge d’infants i adolescents. Segons les dades de l’informe realitzat per EAPN España, ‘El Estado de la Pobreza. España 2020 X Informe anual sobre el riesgo de pobreza y exclusión’, abans de la pandèmia, el 30,3% dels infants i adolescents (NNA) estava en situació AROPE (risc d’exclusió social i pobresa), el 27,4% vivia en risc de pobresa, el 6% suportava privació material severa, i el 8,4% vivia en llars amb baixa intensitat d’ocupació.

La pandèmia de la COVID-19 va trobar a Espanya un escenari ja abonat per a les desigualtats que han prevalgut, i fins i tot empitjorat des de la crisi de 2008, segons els estudis. Acabat ja el període de vigència de l’Estratègia UE 2020, l’objectiu era garantir la recuperació econòmica de la Unió Europea (UE) després de la crisi econòmica i financera, Espanya no ha complert amb l’objectiu de reducció de la pobresa i exclusió social al que s’havia compromès amb Europa. Pel que la crisi de la pandèmia no ha fet més que augmentar les xifres de pobresa i desigualtat al nostre país.

Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que se celebra avui, 20 de novembre, les entitats de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes (Asociación Valponasca, Federación Pinardi, Fundación Ángel Tomás-FISAT, Fundación Boscos, Fundación Don Bosco, Fundación Juan Soñador, Fundación María Auxiliadora, Fundación Mornese, Fundación Valsé y Salesians Sant Jordi) promouen la campanya #AprendemosDeTi per posar en valor el comportament dels infants i els adolescents durant la pandèmia de la COVID-19.

«Hem d’aprendre dels infants, i en especial dels més vulnerables. Durant la pandèmia estan sobrevivint en circumstàncies que s’han tornat encara més precàries com a conseqüència dels efectes de la crisi. Ells i elles ens han ensenyat a fer-los front des d’una actitud positiva, s’han adaptat millor a la situació que les persones adultes i han demostrat una resiliència més gran de la que esperàvem els propis equips d’educadors / es «, explica Monti Garrido, coordinadora de l’ àrea socioeducativa de la Fundació Ángel Tomás- FISAT. 

La campanya #AprendemosDeTi anima a reflexionar sobre les situacions que han viscut i estan vivint milers d’infants i adolescents durant aquesta pandèmia, aprendre de la seva actitud positiva, però sobretot visibilitzar al que s’enfronten.

Les entitats socials salesianes també volen informar i denunciar la situació de la infància vulnerable enmig d’una crisi econòmica, social i sanitària. I reclamen un major compromís d’agents socials, institucions i de la societat en general per protegir-la dels efectes de la COVID-19.

Per Eloína Ingerto, coordinadora de Programes d’Infància Galícia de la  Fundación Juan Soñador: «Més que mai, cal tenir cura de la nostra infància i això implica a tota la societat. Aquesta pandèmia ha afectat tota la població, però també ha visibilitzat i incrementat les desigualtats educatives, i les famílies que es trobaven en situació de pobresa, s’han trobat i es troben en situació d’emergència «.

Per  això, des de les entitats que formen part de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, es convida a reflexionar sobre les situacions que viu la infància vulnerable i s’insta a combatre amb més recursos aquestes situacions:

DRET A UNA EDUCACIÓ DE QUALITAT

Amb l’objectiu d’atendre les seqüeles derivades del confinament que ha deixat en molts / es xiquets / es i adolescents, especialment amb necessitats educatives especials, són necessaris més recursos. «Hem detectat un retrocés en aspectes com el relacional, competències i hàbits bàsics. Fan falta més professionals especialitzats per atendre les seqüeles post confinament en els recursos socioeducatius, escoles i centres mèdics «comenta Igancio Vázquez, director general de la Fundación Don Bosco.

– Per garantir l’accés a l’ensenyament en l’escenari de nous confinaments són necessaris recursos tecnològics dignes i connexió a Internet, però també per no quedar-se enrere en un sistema educatiu que ha introduït la tecnologia com a part indispensable de la seva metodologia. En 2019, el 31,3% dels NNA en situació de pobresa no posseïen un ordinador; el 22,8% de la població infantil vivia en llars que no poden permetre tenir un ordinador i el 8,8% no tenien Internet a casa. Una de les majors preocupacions de les entitats que treballen amb la Infància és la manca de mitjans per garantir l’accés a l’ensenyament i compensar desigualtats.

– Cal, a més, millorar les competències digitals de les famílies i dels infants i adolescents a través d’accions formatives. No només cal tenir l’eina sinó saber utilitzar-la.

CONDICIONS DE VIDA DIGNA

Des de les Plataformes Socials Salesianes veiem imprescindible assegurar que les necessitats bàsiques dels infants estiguin cobertes és una prioritat:

Alimentació: Assegurar una alimentació adequada per al desenvolupament dels menors, així com de farmàcia, higiene. Un 12,3% no pot consumir cada dos dies un àpat de carn, pollastre o peix.

Pobresa energètica. Cal assegurar els recursos energètics (llum, aigua) que garanteixin el benestar dels menors a casa seva.

Un habitatge digne. Assegurar l’accés a un habitatge segur i adequat, sent un dels principals problemes que afecta les famílies i per tant al benestar de la infància. La despesa en habitatge (fins i tot inadequada) «consumeix» gran part dels ingressos i produeix l’haver de prioritzar sobre la qualitat de l’alimentació, el no poder afrontar imprevistos.

Ingressos econòmics suficients. Cal que l’Ingrés Mínim Vital sigui compatible amb altres rendes autonòmiques que complementi en llars amb infants fins arribar al llindar de la pobresa relativa. A més, és imprescindible millorar l’agilitat i reducció de burocràcia en el procés de sol·licitud i de resolució.

Protecció en l’àmbit familiar. Les dificultats que ha suposat la crisi per a moltes famílies amb infants, en situació de vulnerabilitat ha agreujat els conflictes intrafamiliars. Són necessàries mesures de suport a les famílies i enfortir programes preventius i socioeducatius.

PARTICIPACIÓ, OCI I TEMPS DE LLEURE

La COVID-19 ha comportat la limitació de l’oci i l’esport, el tancament dels parcs, amb la qual cosa s’han paralitzat o reduït els espais de participació i socialització per a infants i adolescents. «Cal apostar per mantenir un mínim. Per als infants i menors més vulnerables, les activitats d’oci i temps de lleure són una vàlvula d’escapament i contribueixen a millorar el seu desenvolupament «, explica Susana González, coordinadora de la Fundació Mornese.

Les plataformes socials salesianes a través 142 projectes per a la qualitat de vida infantil, ofereixen recursos d’educació integral alternatiu, complementari a l’escolar i familiar, en els que s’acompanya a infants en situació de vulnerabilitat social, en alguns casos inclosos dins el sistema de protecció o reforma, en el seu procés de creixement i maduració, que els porti a desenvolupar-se d’una manera plena i feliç. Actualment s’acompanya a 9.957 infants destinataris / es, amb 648 professionals i 412 voluntaris / es.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...