‘Els educadors salesians som un gran moviment de comunicació al món!’, Gildásio Mendes

24 marzo 2021

«Estimats amics i amigues! Comparteixo amb vostès, amb senzillesa, part de l’entrevista que li vaig concedir al Director del Boletín Salesiano a Itàlia, el pare Bruno Ferrero. Subratllo alguns punts sobre la comunicació avui, des de la perspectiva salesiana, a partir de la Planificació del Departament de Comunicació per als propers 5 anys. Agraeixo la vostra atenció i fraternitat», afirma el P. Gildásio Mendes, Conseller per a la Comunicació Social.

BS: És una tasca àrdua dirigir, animar i elevar la comunicació interna i externa de la Congregació Salesiana?

Estic molt feliç de poder treballar en la Congregació a través de la comunicació. ‘Assumir aquest servei d’assessor de les Comunicacions Socials és un gran desafiament i una missió fascinant! No diria pesada, sinó exigent. El P. Ángel Fernández Artime, Rector Major, en la Proposta Programàtica a la Congregació Salesiana després del 28è Capítol General, ens proposa avançar junts, com a educadors, a la inculturació de l’Evangeli en l’hàbitat digital.

Som una Congregació amb gran força comunicativa i creativitat. Estem presents en ràdio, televisió, xarxes socials, editorials, facultats de comunicació, internet, sempre amb la presència i col·laboració de joves i laics que comparteixen l’esperit i la missió de Don Bosco.

En el context del món digital i de les xarxes socials, la comunicació fascina, però a el mateix temps desafia.

Per a nosaltres els educadors salesians, la comunicació és fonamental per a la nostra missió. De fet, som un gran moviment de comunicació en el món!

Crec que és molt important per a nosaltres avui comunicar partint de la nostra identitat de consagrats, salesians, educadors. Comunicar a partir de l’Evangeli i el carisma de Don Bosco.

Avui dia no és suficient ser comunicadors qualificats en les xarxes socials. Cal actuar junts tant des del punt de vista institucional com carismàtic. Això significa tenir un projecte educatiu, valors compartits, grup de referència i pertinença, actuant com a membres d’un sol cos.

Avui parlem sovint de xarxes, de l’ecosistema de la comunicació, de la convergència de les tecnologies de la informació. Hem acompanyar aquestes noves visions de la comunicació, però sempre com a comunitat i en una perspectiva pastoral i educativa.

BS Què opina del món comunicatiu actual?

La comunicació digital i on-line és una veritable revolució cultural. En unes poques dècades, el món ha vist un profund canvi de paradigma cultural i social a causa de les tecnologies de la informació, internet, les xarxes socials i els telèfons mòbils.

Sabem que l’Església i la Congregació Salesiana, de forma actualitzada i segura, ofereixen reflexió, criteris i metodologies per viure i treballar en aquest hàbitat digital. Evidentment, amb el creixement del món digital, sorgeixen desafiaments com la seguretat i la privacitat; sense oblidar entre d’altres desafiaments la bretxa digital.

Per a nosaltres els Salesians, el gran repte és com educar i evangelitzar en aquest nou hàbitat. Ara tenim molts estudis realitzats a les nostres universitats de tot el món sobre el fenomen de la comunicació. Comptem amb centres de comunicació, grups d’estudi, reflexió i pràctica pastoral en l’hàbitat digital.

Penso que hem de seguir investigant com evangelitzar en l’entorn digital. Certament podem limitar-nos a fer simplement informació a internet i a les xarxes socials; o romandre en línia dia i nit. Tot això està bé. Però el desafiament és més gran!

BS Com comunicar des del carisma salesià, amb creativitat, significació i qualitat?

Això requereix alguns criteris i metodologies que han de tenir claredat i han de ser compartits. En veritat, Internet és una vasta xarxa de rituals humans i culturals.

A internet trobem art, gastronomia, política, moda, esports, música, cinema, shopping, relacions entre persones, informació sobre la vida quotidiana, continguts religiosos, ritus de vida i de mort. La persona humana es comunica perquè sempre està buscant un sentit, una forma d’expressar la seva llibertat i els seus somnis.

Per a això, hem de mirar a internet com a part de la nostra vida, com a expressió i extensió dels rituals humans. Penso que, a partir d’aquests rituals, d’aquests elements antropològics i culturals, podem aprofundir l’evangelització en l’entorn digital.

També se’ns insta a acompanyar l’evolució de la tecnologia. L’anomenada 5G portarà un altre gran canvi en la forma de comunicar, especialment al permetre un accés més ràpid i amb més capacitat per gestionar dades i informació. Internet mòbil està creixent a tot el món.

El món de la comunicació en si és simple. No obstant això, considerant la velocitat de la transformació digital, sempre és important acompanyar i donar una resposta educativa a les novetats que apareixen en aquest sector.

Per exemple, conèixer millor com funciona el llenguatge dels algoritmes en el món digital; com les grans empreses utilitzen aquests idiomes i quin és l’impacte en la vida de les persones i les comunitats. L’educació a distància és una realitat que canviarà enormement la manera com ensenyem i aprenem.

La comunicació al servei de la creació, la sostenibilitat, la inclusió digital, l’educació i la seguretat sanitària són molt importants per a nosaltres, per a les famílies. La intel·ligència artificial és una realitat que creix i creixerà molt. El control de la informació a nivell d’empreses i governs, aspectes ètics i de seguretat sens dubte mereixen la nostra atenció, estudi i acompanyament.

BS Quines són les línies programàtiques i quines són les seves propostes?

Tenim tres grans prioritats per al Sector de la Comunicació: la formació dels nostres delegats de comunicació, l’acompanyament de salesians i laics implicats en la comunicació i la comunicació institucional (comunicació interna i externa, treball col·laboratiu i en xarxa, qualitat de les infraestructures digitals en la institució, gestió de crisi, sistema de xarxes, creació i distribució d’informació).

En la comunicació institucional volem tenir cura del Boletín Salesiano, les Editorials, els llocs web i les xarxes socials. Tot això requereix diàleg, sentit de col·laboració i molta feina.

Treballar en la gestió compartida amb els laics és una opció fonamental per a la comunicació en aquest temps. La digitalització de les nostres comunitats i obres, i la preparació professional i pastoral dels salesians i laics són passos importants que volem compartir en les Inspectories i amb la Família Salesiana.

A més, volem aprofundir en la dimensió missionera de la comunicació i desenvolupar la gestió de forma col·laborativa, especialment amb els dicasteris de la Pastoral Juvenil, de la Formació, de les Missions i amb la Família Salesiana.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...