Desenvolupament humà integral, clau a les Plataformes Socials Salesianes

1 diciembre 2021

Els passats 24 i 25 de novembre es van desenvolupar les jornades de formació sobre desenvolupament humà integral als projectes d’intervenció, organitzades per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes. A la trobada hi van participat 25 persones dels diferents equips educatius i equips tècnics de les entitats que en formen part.

Amb aquesta formació, la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials ha ofert a les persones participants un espai on reflexionar i comprendre la perspectiva mediambiental. Les jornades, inspirades per Laudato Si’ i les diferents declaracions institucionals de Salesianes i Salesians pel que fa al desenvolupament humà integral, han estat desenvolupades des d’un enfocament humanista i una ètica de solidaritat amb les generacions futures.

«És el moment de caminar cap a la recerca d´una ecologia integral per als projectes i les seves estructures», explica Paco Estellés, president de la Coordinadora. Des de l’organització s’ha vist necessària la integració de pràctiques concretes per assolir un món més sostenible i reduir l’impacte ambiental, sense oblidar el dret que totes les persones tenen a viure en un entorn sa amb un desenvolupament adequat.

 

Formació per portar la sostenibilitat a les organitzacions i els seus projectes

Les jornades formatives van començar amb la ponència marc de Rafael Bejarano (sdb), responsable mundial de les obres socials de la Pastoral Juvenil dels Salesians. Bejarano va explicar als presents com l’ecologia i el desenvolupament humà són reptes presents i futurs de la congregació per assolir la transformació social.

A continuació, Ana Etchenique, vicepresidenta de CECU, va explicar la relació que hi ha entre consum ètic i desenvolupament amb la seva ponència “Perspectiva ètica per al desenvolupament humà integral”.

El primer dia de jornada va finalitzar amb Laura Ramos, de l’equip de comunicació d’Ecooo, que va oferir diferents eines i metodologies pedagògiques per a l’anàlisi i la integració de la perspectiva mediambiental dins dels projectes.

A la segona jornada es van poder conèixer bones pràctiques i experiències. Ecooo va presentar alguns exemples desenvolupats amb altres organitzacions com l’auditoria energètica SEO/BirdLife, l’acompanyament al IES San Pablo en el procés d’instal·lació de panells solars o la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic a la Fundació San Martín de Porres. També es va presentar la iniciativa Don Bosco Green Alliance, moviment internacional de joves de les institucions de la Família Salesiana, que contribueixen a lacció, el pensament i la política mediambiental global.

Per finalitzar, Miguel Ángel Vázquez (editor, periodista, poeta i activista) va facilitar el treball en grups per intercanviar idees i experiències i continuar treballant perquè les persones participants es converteixin en agents actius de desenvolupament sostenible. Es va generar una gran consciència de com s’ha d’equilibrar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. També es van explorar vies per portar aquesta reflexió als nostres projectes i estructures recordant que «estem legitimades per somiar en gran».

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...