Bosco Global: agroecologia, una alternativa sostenible a la situació d’atur juvenil per Covid-19 en la joventut de Tambacounda, Senegal

13 octubre 2020

Les restriccions de mobilitat i distància social també condicionen com guanyar-se la vida de les persones joves a la ciutat de Tambacounda, al Senegal.

Molts joves s’han vist obligats a deixar el petit comerç informal i la formació en agroecologia impulsada pels salesians és una alternativa sostenible de futur per a aquest col·lectiu i les seves famílies.

Angèle Bonang, del barri de Pona (Gourel Pina) és una de les 10 persones joves que conjuntament amb les seves famílies disposen de terrenys familiars per al cultiu i que participaran en aquest projecte de formació en agroecologia que compta amb finançament de fons propis i del Fons Menorquí de Cooperació Internacional .

Xec Marquès, salesià coordinador del projecte a Tambacounda explica que amb aquesta iniciativa “es pretén enriquir la terra, molt àrida durant gran part de l’any, a través de mitjans ecològics, amb fabricació de compostatge, i sobretot aprofitar millor l’aigua i implementar sistemes d’irrigació per gota a gota, veient la millor manera de protegir els futurs cultius “. “En sis mesos esperem disposar de bons resultats”, conclou en Xec.

Coneguem més a fons el context i objectius del projecte

L’arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència la vulnerabilitat de la població de la zona, dedicada principalment a activitats econòmiques de subsistència vinculades al petit comerç informal. Aquestes activitats s’han aturat de cop per les mesures imposades per evitar els contagis, i les famílies s’han trobat sense alternativa per garantir una alimentació suficient.

L’equip de Centre de Formació Professional Don Bosco de Tambacounda, en xarxa amb diferents organismes i ONGD, ha realitzat una reflexió sobre la manera d’enfortir les capacitats de la joventut de la zona per incrementar la seva resiliència davant futures crisis.

El projecte es concreta en la posada en marxa d’una formació en agroecologia, així com un acompanyament individual a joves i les seves famílies que disposin d’un terreny per cultivar i garantir d’aquesta manera la sobirania i seguretat alimentàries.

Es preveuen dos resultats principals:

1. L’adequació d’un terreny proper al centre de formació professional on es realitzarà la capacitació dels i les joves estudiants en tècniques de recuperació de sòl per al cultiu i de producció seguint tècniques agroecològiques. Per participar d’aquesta formació es prioritzarà les noies i aquell alumnat amb més dificultat per accedir a la formació tècnica.

2. La preparació i cultiu de 10 horts particulars amb la instal·lació de sistemes de reg i de protecció a les altes temperatures.

L’enfortiment de les capacitats del jovent participant s’espera que incrementa la seva resiliència davant futures crisis.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...