VIURE A FONS | CICLE A – XIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

26 junio 2023

Mt 10, 37-42

En aquell temps, Jesús digué als seus apòstols: «Qui estima el pare o la mare més que a mi, no és bo per venir amb mi. Qui estima els fills o les filles més que a mi, no és bo per venir amb mi. Qui no pren la seva creu i m’acompanya, no és bo per venir amb mi. Els qui vulguin guardar la vida en poder seu, la perdran, però els qui per causa meva l’hauran perduda, la retrobaran. Qui us acull a vosaltres, m’acull a mi, i qui m’acull a mi, acull el qui m’ha enviat. Qui acull un profeta perquè és profeta, tindrà la recompensa dels profetes, qui acull un just perquè és just, tindrà la recompensa dels justos, i tothom qui doni un vas d’aigua fresca a un d’aquests petits, només perquè és el meu deixeble, us ho dic amb tota veritat, no quedarà sense recompensa.»

Aquest text podria ser considerat fort, i fins i tot fins a contradictori amb el missatge d’amor i pau característic de les paraules de Jesús, que ha anomenat benaurats als quals treballen per la pau. Però el que esdevé és que el seguiment a Jesús requereix una presa de decisió radical; per tant, acceptar l’Evangeli no pot estar en segon pla respecte a  res.

Després de la mort de Jesús, en anunciar-se la Bona Notícia de la salvació, les persecucions que es generarien haurien d’arribar al si de les pròpies famílies, provocant fins i tot la divisió. Els deixebles són advertits del que haurien d’enfrontar en aquest sentit i no van haver d’esperar molt de temps per a constatar la veracitat d’aquestes paraules.

Jesús els diu als seus deixebles que aquest seguiment comporta per a cadascun carregar la pròpia creu. Hem d’estar conscients que en l’ambient en què ens desembolicarem en l’acompliment de la nostra tasca evangelitzadora afrontarem situacions que no hem de defugir sinó enfrontar, com ara: dificultats, temptacions, persecucions i situació extrema que poden implicar fins a la pèrdua de la vida terrestre.

Però hi ha una recompensa per als que rebin a aquells que anuncien el missatge de salvació: l’acolliment no quedarà sense recompensa.

 

Pero hay una recompensa para los que reciban a aquellos que anuncian el mensaje de salvación: la acogida no quedará sin recompensa.

Senyor Jesús, descobrir-te i seguir-te és trobar la Vida.
Ens dius que davant de la teva persona el deixeble
ha d’estar disposat a grans renúncies, encara que siguin legítimes,
com als llaços familiars. Prendre la creu i seguir-te,
Senyor; fins a donar la pròpia vida és guanyar-la; perquè el perdre’t a Tu,
és perdre’t i és perdre tot. A més, em dius que rebre als altres,
al més petit, al pobre, al necessitat, és rebre’t.
I rebre’t a tu és rebre al Pare Celestial.
Ajuda’ns a ser els teus deixebles. Amén.

L’amor purament teòric no té cap consistència.

Un got d’aigua pot ser

la manifestació de l’amor més autèntic.

No té cap importància el que facis.

El que val de bo de bo és l’actitud de lliurament en el que facis.

No haig de donar-me als altres per Déu,

ni tan sols pels altres, ni per mi mateix.

Mentre el que fagi tingui un motiu,

no he aconseguit l’essència del missatge de Jesús.

Mentre no hagis comprès el missatge,

hauràs de continuar fent “el bé” per programació.

Quan t’identifiquis amb la font,

l’aigua rajarà de tu espontàniament.                                                        

 Marcos Rodríguez