Set preguntes al President de la Confederació Mundial d’Exalumnes de Don Bosco

13 agosto 2020

Per ANS 

​En el dia del 150 aniversari del simbòlic naixement dels Exalumnes de Don Bosco, compartim una entrevista amb el President de la Confederació Mundial, el Sr. Michal Hort.

Quina és la realitat actual de la Confederació Mundial?

«Usaria la paraula «en constant creixement»; Com recordaran, el nostre major desafiament en 2015 va ser posar-nos en contacte no sols amb aqueixos 100,000 exalumnes registrats, sinó també amb els exalumnes i amics de Don Bosco a tot el món.

Ara, després de 5 anys, puc dir que és difícil. Tindre al cap i cor a milions d’exalumnes que van passar per les mans de més de 14,000 Salesians en més de 3,000 escoles i altres 4,000 òperes a nivell mundial és una cosa, però organitzar-los és una altra.

Però estem treballant. Constantment. Amb l’ajuda de Don Bosco, amb el nostre equip, amb l’ajuda de la família Salesiana. Cada dia més i més exalumnes i amics de Don Bosco estan descobrint i aprofundint la seua identitat en servir als altres. Mitjançant l’ús de les seues habilitats, talents i professionalitat tots els dies en les seues comunitats locals i situacions de la vida. Perquè a això es referia Don Bosco quan va dir que s’ajudaren mútuament. I això és el que està escrit en la nostra Oració Promesa i ha de ser dia a dia realitat per a nosaltres. O millor, el nostre pla de vida».

En aquests anys de la Presidència, entre les moltes realitats que ha trobat, quin ha quedat en el seu cor?

«Tots ells; tots… cadascun per diferents raons. La «vella» Europa per la seua forta història, les seues riques activitats i la seua influència real en la societat i tradició econòmica i política, però també per les dificultats per a parlar amb els joves; La «nova» Europa per una energia increïble sense límits, però sense un sistema i processos que siguen sostenibles; Àfrica per l’enfocament natural per a ajudar als més pobres i la llibertat de vida però lluitant pels instruments bàsics i la comunicació; Àsia per l’increïble creixement, energia i capacitats, però sense influència sobre les fronteres de la regió; i Amèrica Llatina pel coneixement ben difós de Don Bosco i els Exalumnes en la vida quotidiana amb alegria, però sense les possibilitats de fer complir les estructures i el sistema operatiu.

Això és el que quedava en la meua ment i la presidència mundial hauria d’apuntar i equilibrar. Especialment a través d’iniciatives com l’intercanvi de «millors pràctiques» a través del nostre lloc web global, revista i xarxa de mitjans propis. En descobrir les diferències que inspiren la millora».

Com va la implementació de la Programació que va fer amb el seu Consell Mundial?

«Va molt bé; especialment l’any de jubileu, però més sobre això després. Estem aconseguint l’objectiu de traslladar la presidència mundial i la confederació al segle XXI.

Amb la finalitat de ser una estructura de suport al nostre moviment, novament amb la cita: «què és un Exalumne per al segle XXI?» en el que som bons, com a Presidència, és il·luminar, inspirar i innovar; inspirar a les estructures i líders nacionals i locals, a través de la programació, el creixement sostenible, el pensament de projectes.

Amb el que no estic satisfet i el que estranyem és una bona comunicació capil·lar amb els Exalumnes i Amics de Don Bosco; això és en el que necessitem treballar més.

Però hi ha 3 coses més importants per a cada realitat de l’exalumne a tot el món: pla estratègic, llistes d’exalumnes basades en les seues habilitats laborals i llista de projectes. I en aquest punt també vull esmentar la importància del nostre equip de presidència: entre els membres triats, els membres cooperats, els gerents de projectes i els experts som més de 30 persones!

Encara que tots són voluntaris (tenen els seus treballs i famílies), treballen tots els dies en el seu lloc i per això estic immensament agraït amb tots i cadascun d’ells».

Perspectives i Esperances Moviment Salesià

«Quines són les perspectives per al moviment Salesià? Bé, entenc la paraula «Moviment Salesià» de dues maneres. El primer és «moviment Salesià» com a sinònim de la família Salesiana. I ací la idea és el cercle «màgic» de la família Salesiana.

Què significa això? Molt simple: els Salesians fan créixer als joves, els ensenyen sobre els grups de la família Salesiana. Els joves trien la seua vocació, ja siga per als *SDB, les *FMA, els cooperadors o els exalumnes… i de les famílies dels exalumnes creixen nous membres del moviment Salesià, nous joves per a anar als oratoris, per a ser atesos pels SDB, FMA, etc.

Crec que hem de treballar en aquesta manera de veure el moviment Salesià. L’altra forma en què entenc el «Moviment Salesià» són els laics que estimen a Don Bosco però que no se senten part dels grups de la família Salesiana. Em sembla molt com els «Amics de Don Bosco», tal com està escrit en l’estatut de la Confederació Mundial d’Exalumnes i Amics de Don Bosco.

Però totes dues maneres d’entendre el «Moviment Salesià» tenen una cosa en comú: per a integrar en el moviment salesià les vocacions dels antics alumnes amb grups religiosos, i per a ajudar-se mútuament: laics que serveixen als grups religiosos com a professionals i que reben a canvi el servei espiritual dels grups religiosos per a fer el bé a ells i a les seues famílies».

Alguns adults pensen que alguns joves són passius, indiferents, tan desconfiats i desanimats que ja no somien ni planegen. Què penses?

«Bé, en realitat no estic d’acord amb aquestes oracions; sempre va existir i hi haurà un concepte de «bretxa generacional», les persones majors generalment manegen les estructures institucionals, els joves no solen estar interessats en les formes tradicionals de fer les coses; els joves sempre són rebels, els joves són sempre el motor del canvi i el progrés, en el bon sentit i també en el dolent!

Sempre són líders de les revolucions, bones i fins i tot dolentes. Però no hem de preocupar-nos per cap d’aquests clixés socials (encara que siguen certs), perquè tenim un exemple extraordinari de Don Bosco i el seu vademècum per als joves. La seua profunditat i amor sempre va atraure als joves i va ser una inspiració per a ells. Això és el que més necessiten. Com va fer Don Bosco».

El teu sentiment per aquest 150 aniversari de nosaltres, Exalumnes.

«El 150 aniversari; És un regal per a nosaltres. Podem mirar cap endarrere. Podem recordar coses bones i inspiradores del passat. Podem inspirar-nos en 150 anys d’història i tradició.

És enorme. És impressionant. És bonic. Va portar moltes idees genials. M’agradaria enumerar algunes que la Confederació Mundial està promovent i desenvolupant. Tot comença amb l'»any jubilar» (juny de 2019 juny de 2020) que acordem amb tot l’equip de la Presidència durant la reunió de la Presidència a Colòmbia en 2018. Acordem que ens prepararem per a un any de celebracions (juny de 2020 juny de 2021), això ens portarà a la pròxima Assemblea General en 2021.

Primer acordem el lema del nostre aniversari (inspirat en els *SDB): «Què és un exalumne per al segle XXI?» o «Què és exalumne per als pròxims anys?».

Per a entendre profundament, preparem un qüestionari. Qüestionari amb una gran C. Simple, amb poques preguntes però molt detallat. I ho difonem als nostres grups d’interés.

També et pot interessar …

Preparant la festa de la Família Salesiana (FASA) 2023 a Barcelona

Preparant la festa de la Família Salesiana (FASA) 2023 a Barcelona

El 12 de desembre, es va celebrar la 28a reunió del consell de la família salesiana de la Mare de Déu de la Mercè i Mare de Déu del Pilar, amb seu a Barcelona, amb l’assistència de tots els seus components. El tema central va ser definir el contingut de la V Festa FASA 2023.

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...