“Desitjo que cada vegada hi hagi menys persones que s’estranyin que sigui una dona la que repari el seu vehicle”

22 junio 2020

Mireia Gogenola, alumna de Grau Superior d’Automoció en Salesians Zaragoza, obté la qualificació de Menció honorífica en el mòdul de Projecte Fi de Cicle.

El projecte de Mireia, «La dona en el sector de l’Automoció. Estudi sobre els inicis i la seva influència actual», ha estat qualificat amb un 10 pel Tribunal.

El tema triat per la pròpia alumna va comptar amb el vistiplau del seu tutor, la qual cosa li va animar a desenvolupar una proposta bastant fora de l’habitual, com reconeix Mireia. “Vaig triar aquest tema perquè si vull començar en aquest sector, considerava important conèixer qui m’ha precedit i qui ja estan treballant en això”.

El treball de Mireia posa en relleu l’aportació de les dones en el sector de l’automoció, tant en l’àmbit mecànic com en la seguretat viària.

“De la primera part, que parlo de pioneres i inventores dels segles XIX i XX, jo destaco la determinació que moltes dones van tenir per a demostrar que realment el que estaven fent valia la pena. Com Bertha Benz en demostrar que l’automòbil que havia patentat el seu marit anava a ser molt útil, o June McCarroll en pintar pels seus mitjans una línia divisòria en diversos trams de carreteres perilloses ja que no van prendre la seva proposta com a mesura  de seguretat.

A través de les entrevistes realitzades a dones que estan treballant en segments diferents d’aquesta indústria, “m’ha aportat molta experiència sobretot per vivències del dia a dia de les entrevistades. I bo, que és una pujada d’energia tenir el luxe d’entrevistar dones que són ben conegudes pel seu treball: Mara Soto la mecànica d’Ana Carrasco, Fina Román i Sara García totes dues ‘Dakarianas’; a més de Cristina Durán, presidenta de Atarvez”. 

Tirant la vista enrere, Mireia considera que l’elecció d’aquests estudis ha estat la millor elecció de la seva vida:  “El meu pare m’ha transmès des de petita l’afició dels cotxes i les motos, i quan vaig estar en Salesians per unes jornades d’orientació visitant els tallers d’FP, va ser el d’automoció el que més em va agradar. Des d’aquí se’m va quedar el cuquet i en acabar Batxillerat, com una simple afeccionada del motor, vaig tirar la meva sol·licitud per a estudiar aquest grau superior. 

Avui dia, crec que és una de les millors eleccions que he pres, ja que durant aquests dos cursos he après molt i he evolucionat com a persona”.

Amb el seu treball Mireía “només” aspiraba a posar a la dona en el lloc que es mereix: “Sincerament, desitjo que cada vegada hi hagi menys persones que s’estranyin que sigui una dona la que repari el seu vehicle, i que la gent es conscienciï que molts dels elements de seguretat que componen els nostres vehicles han estat aportats per dones. No es tracta ara d’enaltir la figura femenina sobre la de l’home, tan sols que no ens sorprengui tant ja que per a reparar el que es necessita és coneixements i experiència i per a això valem per igual”.

Podeu llegir l’entrevista completa a Mireia Gogenola en Selesians Zaragoza.

 

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...