Presència salesiana a la final de la 21a edició de Ciència en Acció

14 octubre 2020

Per Salesians Comunicació

«Ciència en Acció» és un programa que té com a principal objectiu mostrar la ciència d’una manera atractiva i motivadora, de manera que els joves i el gran públic s’interessin per ella, a més d’oferir un fòrum de reunió de professors i comunicadors de la ciència com a iniciativa conjunta de la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Lilly, l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF), l la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ), la Societat Espanyola d’Astronomia (SEA) i la Societat Geològica d’Espanya (SGE) que compta amb la col·laboració de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

En aquesta edició, a causa de la situació de Nova Normalitat a conseqüència de la COVID-19 la final de el programa va haver de ser modificada. El jurat línia va seleccionar, després de les seves deliberacions, del 29 de maig al 30 de juny, els millors treballs per a la final.

Per als treballs guanyadors en l’opció no presencial es va organitzar una trobada virtual els dies 2, 3 i 4 d’octubre que va comptar amb representació salesiana.

Adopta una estrella. Investigación en Astrofísica

 

De forma el alumnado de Salesianos Úbeda participó en la final exponiendo con soltura y buen dominio, las investigaciones realizadas durante el curso pasado en la categoría «Adopta una estrella. Investigación en Astrofísica». Bajo el título ¡NECESITO UN POCO MÁS DE VIDA! (RELATIVIDAD ESPECIAL EN EL CERN) que tenía como autores a Francisco Trillo Poveda, Álvaro Carmona Vizcaíno, Carlos Sánchez Díez y Pedro Antonio de la Rosa Hermosilla, y al trabajo PROTONES ¿HAY ALGUIEN AHÍ? de José María Díaz Fuentes, Ángela Rodríguez Sánchez, Lorena Moreno Sevillano, Marina Mortalena de Dios.

 

¡Qué bien lo han hecho ante un selecto grupo de profesionales de la ciencia y la educación! ¡Estamos muy orgullosos de ellos y del trabajo que se realiza en esta casa que es de todos!», compartían desde el centro salesiano tras visionar las Menciones de Honor de las modalidades de Puesta en Escena durante la jornada del 3 de octubre.

Modalitat de Materials Didàctics de Ciències 

D’altra banda, el centre Salesians Alcalá de Guadaíra, de la mà del professor Víctor Garzón Machado, va obtenir el passat mes de juliol el primer lloc en la modalitat de Materials Didàctics de Ciències amb la realització d’un escape room virtual.

Misteri a l’abadia és un joc sobre Genètica Mendeliana, amb format d’escape room o breakout, que pretén potenciar els coneixements d’aquesta branca científica a través d’una experiència immersiva. El jugador haurà de resoldre, en primera persona, l’estrany misteri de el robatori dels quaderns de treball del pare de la Genètica, Gregor Mendel. Per a això, haurà de trobar pistes, resoldre exercicis d’encreuaments, recordar dades i moure amb sigil per tota l’abadia agustina de St.. Tomàs, on el monjo va realitzar els seus famosos experiments amb pèsols. Un material didàctic molt atractiu, ambientat i perfectament documentat. Una activitat perfecta perquè joves i adults aprenguin divertint-se i que per la seva suggerent ambientació va resultar molt atractiva per al jurat del concurs.

Aquest programa busca que la ciència sigui atractiva per als joves tractant de ser motivadora i significativa, d’acord amb el Pla de Ciències que està desenvolupant el centre educatiu per fomentar l’activitat científica.

També et pot interessar …