Per una societat lliure d’odi que aposta per l’educació

8 julio 2021

Per Bosco Global

Des de Bosco Global vivim amb preocupació i tristesa les situacions d’odi que augmenten dia a dia en la nostra societat. L’assassinat de Samuel Luiz dissabte passat presumptament per la seva orientació sexual, la violència masclista, manifestacions de carrer violentes, missatges polítics irresponsables per guanyar vots i un llarg etcètera, són el reflex d’una societat cada vegada més polaritzada que no troba espais de diàleg i tolerància.

Creiem que, per viure de manera més humana i fraterna, ens cal aprofundir en el respecte a la diversitat i, encara més, en la cura de la vida. Creiem que una societat democràtica no pot normalitzar la violència i els discursos d’odi com a formes d’expressió.

Per això, Bosco Global proposa iniciatives i projectes d’Educació per al Desenvolupament i voluntariat per fomentar un esperit crític i oferir espais de reflexió i diàleg que fugin de missatges a “cop de xarxes socials”. Proposem una manera de relacionar-nos que construeixi ponts entre les persones.

Un treball conjunt de la societat en què els mitjans de comunicació juguen un paper important

Aquest treball ha de ser conjunt per part de tota la societat. I els mitjans de comunicació, entesos en el sentit més ampli, tenen un paper fonamental de responsabilitat en la difusió de missatges que vetllin per la concòrdia i fugin de titulars i línies editorials des de la confrontació, l’augment de “clics” i la polarització. Un públic que acaba veient al qui és diferent com a l’enemic, i no com algú igual en dignitat i drets amb qui dialogar.

Els partits polítics, la legislació i els estaments de l’estat han de garantir la concòrdia i la convivència.

La solidaritat global ha d’estar sempre present, perquè totes les persones en algun moment hem estat o serem “estrangers”, com diu la paràbola del Bon Samarità; i moltes de les desigualtats actuals que generen fluxos migratoris, a part de causes mediambientals, recauen especialment en les relacions d’abús de poder que les economies més enriquides exerceixen amb les més empobrides.

En aquest context, en el qual veiem amb indignació com l’Audiència Provincial de Madrid ha legitimat la publicitat xenòfoba que atemptava contra adolescents i joves migrants en campanya electoral, ens ressonen clarament les paraules que es recullen en l’Encíclica Fratelli Tutti: “I quan una determinada política sembra l’odi o la por cap a altres nacions en nom de bé del propi país, cal preocupar-se, reaccionar a temps i corregir immediatament el rumb.”(192)

L’educació transformadora és la gran esperança i el motor de canvi

La solució a l’odi i la intolerància passa per l’EDUCACIÓ. Una educació inclusiva i equitativa, que entengui la diversitat com a font de riquesa. Creiem que l’educació és l’eina fonamental perquè, individualment i col·lectivament, les nostres societats creixin en sentit crític, llibertat i capacitat per respectar i estimar les altres persones.

Tenim el repte de contrarestar l’odi i la polarització amb respecte i sentit crític. Necessitem construir entre totes les persones una cultura de pau, de respecte i de solidaritat. És tasca de totes les persones cuidar les nostres actituds, els nostres missatges, les nostres formes d’expressió, perquè, siguem capaços de generar una societat, cada dia, més tolerant i acollidora.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...