Parròquies entre la realitat virtual i la dura realitat

12 agosto 2020

Per Comunicació

Les parròquies van començar el curs 2019-2020 amb la seua habitual labor en favor de xiquets, joves i adults a través de l’acció pastoral i social: celebracions eucarístiques, catequesis, formació, atenció a famílies necessitades, etc.

En l’Inspectoria Santiago el Major, un dels moments clau va arribar en les setmanes prèvies al confinament. Amb el títol ‘La parròquia que somiem’, els Consells Parroquials van participar en aquesta jornada formativa, a la qual també estaven convidats animadors, catequistes i famílies. Miguel Ángel García Morcuende, a Santander; Xulio César Iglesias Blanco, a Orense; i Herminio Otero Martínez, a Madrid, van ser els salesians encarregats de dirigir la jornada partint del capítol V de l’exhortació apostòlica ‘Christus Vivit’, del Papa Francesc.

El Papa presenta a un jove no sols en edat, sinó també en esperit, desitjós de canviar el món i amb la força per a fer-lo. «Nosaltres, com a parròquies salesianes que som, ens veiem especialment reflectits en aquestes paraules, atés que aqueixa parròquia que somiem, ha de ser construïda, sobretot, des dels joves, pels joves i per als joves», expressaven els participants.

Per a completar la xarrada i el diàleg, es va fer un treball en grups sobre les “claus per a una parròquia en eixida”. En la posada en comú va aparéixer, entre altres idees, la imatge d’una parròquia oberta i pròxima, que busca ser casa de tots, tant dels que la formen actualment com de tota aquella persona que vulga acostar-se fins a les seues portes. També es va plantejar la necessitat d’una formació constant, no sols per als xavals, sinó per a tots, marcada amb experiències intenses de fe.

Església domèstica i en eixida
Amb el confinament per la pandèmia, va arribar una situació imprevista: la suspensió del culte públic en la majoria de les diòcesis espanyoles. Davant aquest panorama extraordinari, moltes parròquies salesianes van optar per mantindre el contacte amb els seus fidels a través de la retransmissió de la Missa o del rés del Rosari per internet. És el cas de Salesians Trinidad, a Sevilla. En Salesians Atocha (Madrid), per exemple, tocaven les campanes cada dia a l’hora del Ángelus. Gràcies a aquesta labor, persones com Raquel, natural de Fuenlabrada (Madrid), s’han retrobat amb Déu d’una manera més plena durant l’estat d’alarma. Un dels moments més especials va ser la celebració de la #PascuaSalesianaEnCasa.

L’acció social tampoc s’ha detingut en les parròquies. Recolzades en les Càritas parroquials, han respost amb generositat a la creixent demanda d’ajuda per part de famílies i persones necessitades durant la crisi provocada per la pandèmia. Testimonis d’aquesta labor van ser els Reis d’Espanya, Felip VI i Donya Letizia, que van visitar la casa salesiana de Jesús Obrero, en la barriada del Polígon Sud de Sevilla, on es treballa en la promoció de persones que viuen en un dels entorns més empobrits d’Espanya.

Volta a la normalitat
Durant el mes de maig, les parròquies van mantindre la seua activitat online al mateix temps que es preparaven per a reprendre el culte públic. Després del confinament, el primer diumenge amb participació del poble en l’Eucaristia va ser en la solemnitat de l’Ascensió, que enguany va caure el 24 de maig, en coincidència amb el dia de María Auxiliadora. Per això, malgrat no estar permeses mostres de pietat popular com les processons, en les parròquies salesianes es van succeir les mostres de devoció a la Verge de Don Bosco.

Després de la fi de l’estat d’alarma, les parròquies salesianes situades en zones d’estiueig han obert la temporada estival amb el focus posat a brindar un càlid acolliment als visitants i els turistes, conscients que aquest estiu atípic suposa un desafiament per a tot el sector.

En línies generals, s’ha constatat el descens del turisme amb motiu de la COVID-19, la qual cosa ha afectat el menor nombre de fidels en les parròquies salesianes que altres anys per aquestes mateixes dates. Algunes de les parròquies salesianes que incrementen la seua afluència en períodes vacacionals són, per la seua situació geogràfica, la parròquia Sant Joan Bosco del Campello (Alacant), la parròquia María Auxiliadora d’Alacant, la parròquia María Auxiliadora i San Isidro d’Algesires (Cadis) i la parròquia María Auxiliadora de Borriana (Castelló).

 

 

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...