Parròquia salesiana: Acollidora, en sortida i amb protagonisme de laics i joves

21 mayo 2020

Organitzat per la Comissió Nacional de Parròquies amb el lema ‘Parròquia salesiana segle XXI’, l’objectiu d’aquesta trobada era «impulsar un nou model de parròquia salesiana, que pugui respondre als interrogants i inquietuds de la societat actual, especialment dels joves del nou mil·lenni «.

Durant els tres dies que va durar el Congrés, es van abordar qüestions d’especial interès per a la Congregació i per a l’Església en aquests temps, com la formació, l’acollida, la sortida a les perifèries o la missió compartida entre religiosos i laics. Tot això emmarcat en el moment especial que travessa l’Església, entre el Sínode sobre la Família i el proper Sínode sobre els Joves.

En la primera ponència, Antonio Jiménez, sdb, va parlar sobre la missió de la parròquia en un context social de canvis profunds, posant l’accent en la coherència que ha de mostrar la comunitat parroquial entre el religiós i l’ètic. Cal personalitzar la transmissió de la fe, i, en el cas dels infants i els joves, que la proposta evangelitzadora vagi més enllà del bon ambient. En definitiva, que el centre de l’evangelització de la comunitat parroquial sigui el nucli trinitari de la fe: la misericòrdia infinita de Déu Pare, revelada com a salvació en Jesucrist, per l’amor i la força de l’Esperit Sant.

Per la seva banda, Jesús Rojano, sdb, va llançar algunes claus a la llum de l’exhortació apostòlica ‘Evangelii Gaudium’, del Papa Francesc. Va parlar d’una parròquia salesiana propera a la gent, en sortida i en conversió missionera, amb el centre en l’Evangeli de Jesús. També va assenyalar que ha d’acollir i escoltar els joves, especialment els més desfavorits, a través de l’educació en la fe i d’una atenció personalitzada. Integració i coresponsabilitat van ser altres de les idees més destacades de la seva ponència.

Finalment, Miguel Ángel Calavia, sdb, va aclarir com es pot aplicar el Sistema Preventiu a la parròquia salesiana. Aquesta mesura passa per que el Projecte Pastoral de la parròquia tingui en compte la realitat sociocultural i religiosa de la zona, particularment dels joves. Un tracte proper, l’acompanyament i una educació en la fe personalitzada resultaran fonamentals perquè la parròquia compleixi amb la missió salesiana.

Les tres ponències es van enriquir de les aportacions dels participants, que van posar l’accent en la Pastoral Social, la relació amb altres ambients de la casa i amb la diòcesi o l’espiritualitat salesiana, entre altres temes. Altres moments per compartir van venir propiciats per les taules d’estudi i les experiències de bones pràctiques.

Conclusions
 Cap al final del Congrés, va arribar el torn dels dos inspectors de l’Espanya salesiana: Cristóbal López, de la Inspectoria Maria Auxiliadora, i Juan Carlos Pérez Godoy, de la Inspectoria Santiago el Mayor. Tots dos van presentar les conclusions del Congrés. Es van referir a la necessitat d’una Pastoral conjunta dins de la casa salesiana, on la parròquia entri en sinergia amb l’escola i el centre juvenil. Sempre els processos han de prevaler sobre les activitats. Es manté la crida a la corresponsabilitat en la missió, donant prioritat als laics perquè desenvolupin la seva vocació baptismal. Alhora, la parròquia salesiana ha d’estar en sortida, acollint i acompanyant les persones. I, per descomptat, cal cuidar l’opció pels joves, en un moment especial de preparació del proper Sínode.

Durant aquests dies, no van faltar els moments més distesos propis de l’ambient salesià, com una vetllada o el concert que va fer Nico Montero en la nit del dia 9. També es va dedicar un temps especial a la pregària comunitària i a la celebració de l’Eucaristia. L’última missa va ser presidida per Stefano Martoglio, Conseller General salesià per a la Regió Mediterrània.

Parròquies salesianes a Espanya
 L’Església a Espanya ha confiat a la Congregació Salesiana 65 parròquies. De totes elles, 52 són parròquies urbanes i 13 són rurals. 34 parròquies estan unides a un col·legi, 25 a un projecte social i 42 tenen centre juvenil. També s’ofereix un ingent servei pastoral en altres 43 esglésies públiques. Per al treball pastoral en parròquies, hi ha destinats 117 salesians amb càrrec diocesà. A més, altres han estat destinats per l’Inspector corresponent per a diferents tasques parroquials.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...