La Trobada inspectorial de projectes acosta les metodologies i els equips educatius de Don Bosco Salesians Social

16 abril 2021

Per Don Bosco Salesians Social

Don Bosco Salesians Social ha celebrat la primera trobada inspectorial de projectes durant els dies 14 i 15 d’abril. És la tercera en l’àmbit de la Inspectoria Maria Auxiliadora i la primera jornada com a nova entitat.

Formació, testimoniatges de vida i dinàmiques col·lectives han conformat la Trobada inspectorial que després d’una primera valoració, els més de 170 participants l’han considerada un aprenentatge i ha aportat esperança, felicitat i sentiment de família.

Aquesta trobada ha volgut ser un acostament no només de metodologies, sinó de persones. La modalitat en línia no ha estat impediment per a compartir bones pràctiques i experiències i, sobretot, per afavorir el coneixement i reconeixement dels equips educatius que hi han participat.

Com ha expressat Joan Valls, director general de Don Bosco Salesians Social, “és una oportunitat per a discernir quins camins i noves respostes ens exigeixen les noves situacions que sofreixen els joves als quals acompanyem”.

Experiències de bones pràctiques

La jornada ha constat d’una part formativa en la qual s’han donat a conèixer 12 experiències de bones pràctiques, triades d’un total de 29 presentades i que s’han desenvolupat amb èxit en diferents projectes de Don Bosco Salesians Social:

 1. Participació infantil i juvenil.
 2. Mentoria amb joves extutelats.
 3. Ludificació i treball per projectes.
 4. Eines per a la intervenció.
 5. Apoderament i sensibilització juvenil.
 6. Eines per a l’acompanyament d’itineraris.
 7. Llavor Positiva.
 8. Adaptació al canvi en situacions de crisi.
 9. Robòtica educativa.
 10. Entrenant competències (Experiències en empreses).
 11. Escoles de Segona oportunitat.
 12. Innovació educativa en projectes residencials.

L’objectiu ha estat compartir les millors pràctiques en les diferents línies d’intervenció.

Posada en valor del compromís de la joventut amb la societat

La participació juvenil ha ocupat un espai molt significatiu en la trobada. De la mà de l’Escola Prelaboral de Huelva, Buzzettis Còrdova, Màlaga i Canàries, joves dels projectes han compartit les seves vivències i sobretot han deixat constància que l’acompanyament que es realitza des de les plataformes socials salesianes fa possible que s’obri un futur d’esperança. Una representació de joves que es preocupen i ocupen per les necessitats dels seus entorns pròxims.

Aquests testimoniatges de vida han estat il·lustratius de les reflexions de Joan Valls en la trobada: “Som afortunats per ser educadors/es d’infants, joves i persones en situació de vulnerabilitat. I per ser educadors cristians i salesians que tenim l’oportunitat de continuar actualitzant el sistema preventiu de Don Bosco i acostar-nos més a la forma en la qual ell va fer el seu treball i va viure la seva missió d’educador”.

Mitjançant diferents dinàmiques la trobada ha servit per mesurar l’estat d’ànim dels equips educatius. Esperançats, forts i saludables, amb ganes de ser productius i productives, proactius i proactives. Com resumia Ester Muñoz, responsable d’Àrea Educativa i referent a la Zona Sud, “Ens sentim feliços d’estar desenvolupant aquest bonic treball i estem disposats a entrenar l’esperança de manera col·lectiva”.

Sobre Don Bosco Salesians Social

La Fundació Don Bosco Salesians Social neix de la unió de les tres entitats que fins ara gestionaven les plataformes socials en la nostra Inspectoria: Fundació Ángel Tomás- FISAT, Fundación Don Bosco i Salesians Sant Jordi.

El seu àmbit d’actuació s’estén per la Comunitat Valenciana, Catalunya, Regió de Múrcia, Extremadura, Andalusia, Aragó, Balears i Canàries.

En xifres, Don Bosco Salesians Social compta amb més de 800 professionals, desenvolupa 221 projectes i acompanya més de 20.700 persones, especialment infants i joves en situació de vulnerabilitat.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...