Joves amb talent que reclamen una segona oportunitat

26 abril 2021

Per Don Bosco Salesians Social

La I Trobada d’Escoles de Segona Oportunitat d’Andalusia i Canàries posa en relleu el talent musical, artístic o literari de més de 60 joves que busquen una segona oportunitat que els permeti retornar als estudis o accedir a un lloc de treball.

Són joves, com molts altres de les escoles de segona oportunitat, que han superat la seva por a el fracàs i estan aprofitant la segona oportunitat que se’ls ha ofert. Exemples de superació i constància, als quals també cal sumar el seu talent musical o el gust per la creació artística.

Des de dilluns 19 d’abril més de 60 joves han participat a través d’Instagram a la ‘Setmana del Talent’, compartint vídeos de les seves qualitats en diferents disciplines: música, ball, fotografia, dibuix artístic i escriptura. Aquesta setmana plena de talent s’ha desenvolupat en el marc de la I Trobada d’Escoles de Segona Oportunitat d’Andalusia i Canàries i va culminar el divendres 23 d’abril amb la taula rodona ‘Rincones con Talento’ dinamitzada per la periodista Claudia San Martín i en la qual van participar-hi més de 110 persones.

«Som aquells que hem sabut aprofitar les segones oportunitats. No hem seguit el camí convencional, però tenim clar on volem arribar i el límit està on nosaltres diguem», va llegir en un manifest María Montoya, jove representant de les escoles d’Andalusia i que participarà en la Trobada Nacional que se celebrarà on-line el proper 28 i 29 d’abril.

 

Ignacio Vázquez, President de l’Associació Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat (E2O), i també director territorial de Don Bosco Salesians Social assenyala que «les Escoles de Segona Oportunitat presten especial atenció a joves vulnerables de 15 a 29 anys, que no compten amb ocupació ni titulació i que se situen fora del sistema educatiu. Treballen amb un model pedagògic innovador i socialment necessari. Ofereixen una formació innovadora a través d’itineraris personalitzats, reforç en competències bàsiques i laborals i experiències pràctiques en el món empresarial «. Finalment, Vázquez indica que «els joves són els veritables protagonistes del model, tot i que es potenciï la participació com a actors rellevants a l’administració pública, al sector empresarial, educatiu, acadèmic i social».

Experiències d’èxit i superació

A Mohamed, Carmen i Ginel no els han sobrat mai les oportunitats. Al menys, fins ara. Des de contextos socials i culturals molt diferents, entorns familiars diferents i formes diverses d’afrontar les dificultats de la vida, tenen un objectiu comú: reprendre els seus estudis o formació per millorar la seva ocupabilitat, aconseguir la clau que un dia els permeti obrir la porta de la seva inserció laboral. Però, a més, canten, ballen, realitzen bonics dibuixos o creen poemes, talents que se sumen al seu esforç per aconseguir una segona oportunitat en el dur «talent show» de la vida diària.

Gràcies a l’Escola de Segona Oportunitat, Mohammad es prepara per la prova lliure de secundària. Quan s’aprovi, desitja continuar en alguna formació professional, però «hauré d’estudiar i treballar perquè no tinc ningú que pugui ajudar-me». Carmen, ha realitzat una formació com a dependenta, «des de petita somia amb treballar en alguna botiga de roba» i, a l’espera que millorin les circumstàncies després de la pandèmia, espera aconseguir un lloc de treball. Ginel, va realitzar una formació com a auxiliar de comerç amb pràctiques en una important cadena alimentària i a l’acabar-les, l’empresa, molt contenta amb el seu rendiment, li va oferir un lloc de treball. Un gran premi, però encara més gran és el d’aconseguir amb ell el permís de residència a Espanya.

El context de les Escoles de Segona Oportunitat a Andalusia i Canàries

A Andalusia i Canàries, la Fundació Don Bosco Salesians Social i la Asociación Arrabal-AID estan impulsant el model d’Escola de Segona Oportunitat. Compten actualment amb vuit escoles acreditades després de realitzar un exhaustiu procés d’auditoria que garanteix que compleixen els requisits de qualitat necessaris. Aquestes escoles pretenen donar resposta a la desocupació juvenil, un dels reptes clau de la nostra societat i que s’ha vist aguditzat amb la pandèmia.

Un total de 354 joves de 16 a 29 anys participen en les accions educatives i d’ocupabilitat dels set centres d’Andalusia, que posen a disposició dels joves un equip heterogeni de professionals formats per docents, educadors i tècnics d’ocupació que de forma global supera el mig centenar. De totes les escoles, destaquen per la seva importància els casos de Málaga i Sevilla que arriben cadascuna el centenar de joves participants.

Tot i les dificultats derivades per la pandèmia, els resultats obtinguts de forma global a Andalusia durant l’últim any acadèmic avalen la vigència d’aquesta proposta educativa, amb un total de 68 titulats en 2020. La majoria aconsegueix així obtenir el seu graduat en Secundària, tot i que també es donen alguns casos de joves que superen el Batxillerat.

El suport per al retorn educatiu es combina en les Escoles de Segona Oportunitat amb accions de suport a l’ocupabilitat on s’inclouen cursos de capacitació tècnica en ocupacions professionals determinades, en sectors com hostaleria, comerç, atenció a client, gestió d’estoc neteja o supermercats que es combinen amb altres propostes de caràcter més transversal d’orientació vocacional, desenvolupament d’habilitats socials, sensibilització de gènere, voluntariat o competències digitals, per citar alguns exemples. En total, gairebé 80 accions formatives diferents per ajudar a cada jove a conèixer-se millor i descobrir les diferents alternatives laborals al seu abast.

Per la seva banda, l’Escola de Segona Oportunitat de Taco a Tenerife amb un equip format per 8 educadors i dinamitzadors que mantenen llaços de col·laboració amb altres punts de Canàries arriba al mig centenar de joves participants que van posar en marxa en l’últim any una quinzena d’accions d’aprenentatge o ocupabilitat.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...