Joves formats i compromesos amb el seu entorn

7 agosto 2020

Per Comunicació

Començava el curs amb diferents trobades formatives a la deixe anar de la geografia espanyola: València acollia la formació per als animadors de l’Itinerari d’educació en la fe (IEF) de la inspectoria SMX i a La Rioja, Arévalo i Orense ocorria el propi per als joves de Salesians SSM.

La Confederació Don Bosco de Centres Juvenils ha sostingut una activitat important de suport, formació i incidència en el món juvenil, durant aquest curs.

Transformació Social
El XIX Congrés estatal de Centres Juvenils Don Bosco d’Espanya es desenvolupava a Lleó. En ell 130 representants dels Centres Juvenils de Salesians i Salesianes van reflexionar sobre el tema Quins centres juvenils salesians per als joves de hui? Arribant a la conclusió que un dels seus papers és fomentar la participació i la transformació social.

Aquesta manera de treballar es fa evident en el programa RECONEIX liderat per la pròpia Confederació i que, en el 5 de desembre, dia mundial del Voluntariat va aconseguir omplir les xarxes de fotografies de “Persones Corrents amb Habilitats Extraordinàries”, el lema triat per a aqueix dia: persones voluntàries treballant, en aquest cas, per la joventut i ja al juliol de 2020, sota la nova normalitat, llançaven la campanya: “Som la Rebel·lió”, per a destacar les habilitats de la joventut, de les persones, enfront de les màquines.

Joventut inquieta i curiosa
Cal ressenyar, referent a la formació, el seminari “I *Youth *Advocate” celebrat a Budapest a l’octubre de 2019 amb l’objectiu de formar al voluntariat d’organitzacions juvenils europees, entre les quals es troba Don Bosco *Youth *Net. Joves que participen entorn de la “advocacy” per al desenvolupament de les capacitats de la defensa dels drets humans.

Sense tancar 2019 se celebraven el quart i cinqué fòrum de participació juvenil que van servir per a preparar l’Assemblea General del MJS dels Salesians a Europa que va tindre lloc en Sanlucar la Major (Sevilla). L’exhortació del Papa “Christus Vivit” era fil conductor per a enfocar les reflexions d’aquestes trobades juvenils.

A nivell local es convocaven, en els primers mesos del curs, els Campoboscos sectorials en diferents Comunitats Autònomes. trobades en els quals s’aprofundeix en l’IEF emmarcat en cadascuna de les Campanyes Pastorals: #ComoenCasa en el cas de SalesianosSSM i #SomosUno des de SalesianosSMX. Per motius del confinament els dirigits a adolescents van haver de ser suspesos.

Fins i tot amb trobades i activitats suspeses, molts dels joves pertanyents als Centres Juvenils es feien protagonistes en la col·laboració amb les famílies amb més necessitat, oferint el seu temps per a col·laborar en el repartiment d’aliments, o elaboració de màscares i caretes protectores.

Aliances i presència social
Si parlem d’incidència i aliances s’han gestionat diverses durant el curs: Amb l’Obra Social la Caixa, a través del conveni per una societat inclusiva, o la important aliança amb les Plataformes de la Infància de la diferents Comunitats Autònomes i la xarxa a nivell nacional. Representants de les Federacions de Centres Juvenils i la Confederació Don Bosco participen en aquests fòrums molt important per al desenvolupament de lleis i accions en favor de la infància.

Entre les aliances es desenvolupen moltes a nivell local una cosa pròpia de l’empremta salesiana. Com a mostra el concert solidari “*Boscomusic” que tots els anys es convoca a Orense i la recaptació dels quals es destina, des dels seus orígens, al Projecte Home de Galícia.

O la col·laboració en les beques menjador EDUQUE de les quals es beneficien menors de famílies vulnerables i les gestionen alguns dels Centres Juvenils, Plataformes o Federacions Salesianes.

Noms propis
Pel que fa a noms propis no podem deixar d’esmentar l’Associació Juvenil Caravel·la de Huelva que va ser reconeguda com a “de Huelva de l’any per la seua labor solidària i humana”. I recollim en aquest record els noms del nou Consell Directiu de la Confederació Don Bosco de Centres Juvenils, al capdavant la seua presidenta Pilar Blasco, Vicepresidents: Alex Rojas i Manuel Seguín; Secretaria: Iván Martín; Tresoreria: Pedro Hernández i Vocalia Internacional: Begoña Ros. Acabava els seus sis anys de presidència David Arduengo qui, en les seues xarxes socials afirmava: “Gràcies per l’oportunitat de viure aquesta experiència que ha donat la volta a tot de l’em creia capaç i m’ha fet créixer i superar-me. Gràcies per totes les persones amb les quals he compartit aquest camí, que han cregut i confiat en mi. Només espere haver estat a l’altura de les expectatives i adobament el terreny perquè les noves generacions el tinguen més fàcil. Ànim amb el treball al nou equip i enhorabona”.

Estiu en Positiu
I conseqüència del bon fer dels equips dels Centres Juvenils, de la capacitat d’adaptació i transformació dels joves, de la curiositat i creativitat i les aliances generades ha sigut possible la celebració, durant aquest estiu, d’una activitat local, responsable i educativa.

Un #*VeranoenPositivo, innovador, segur sanitàriament, facilitant recursos per a un oci saludable i ecològic; transmetent a les famílies i destinataris un missatge de calma i confiança en les activitats que es realitzen a l’estiu; motivant als centres juvenils al fet que no detinguen la seua activitat per a donar a conéixer la seua proposta de valor.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...