Grupo Martes: “En la rehabilitació de les addiccions els habitatges tutelats són clau per a viure el confinament”

21 mayo 2020

Grupo Martes és el programa per a la prevenció d’addiccions i suport en la rehabilitació de conductes addictives. A València, la Fundació Ángel Tomás – FISAT compta amb un habitatge tutelat.

Maria Morató, educadora de Grupo Martes, continua acompanyant de manera presencial els destinataris que actualment resideixen en el pis. De l’experiència del confinament destaca la importància de mantindre les rutines i el paper clau dels habitatges tutelats com a entorns segurs en els quals viure un confinament sense desconnectar de la rehabilitació.

“Hem de revaloritzar el paper dels habitatges tutelats per a persones amb addicció”, subratlla. Morató adverteix del perill que corren les persones amb addiccions durant el confinament: “Està havent-hi molta desconnexió de la teràpia i de la rutina en persones que viuen soles o en el seu propi domicili ja que no es mantenen les exigències de la mateixa manera que en els habitatges tutelats”

“Uns habitatges que estan completament abandonades dels recursos públics”, puntualitza.

Des de la Fundació Ángel Tomás-FISAT es treballa la prevenció i intervenció en addiccions a través del seu projecte més veterà, Grupo Martes , que va iniciar el seu recorregut en 1986 amb el salesià Ángel Tomás. Grupo Martes a València elabora i imparteix programes de prevenció de drogues, de suport en la rehabilitació i de promoció sociolaboral, intervé en Centres Penitenciaris i impulsa activitats per a la participació ciutadana.

Compta amb un habitatge tutelat a València per a persones en rehabilitació d’addiccions; ofereix xarrades de prevenció i sensibilització.

El voluntariat és un actiu fonamental en el desenvolupament del programa. Actualment 20 persones voluntàries col·laboren amb el projecte a València.

El programa de Grupo Martes a València no rep actualment cap subvenció pública per al manteniment de l’habitatge tutelat ni del programa en general. Grupo Martes es finança a través de donacions i col·laboracions privades.

A Alacant, la Diputació subvenciona la campanya de prevenció d’addiccions per a menors i joves dels projectes de suport educatiu i pisos d’emancipació a la província.

Grupo Martes en dades. En 2019:

  • 12 persones ateses en habitatge tutelat.
  • 32 persones ateses en el grup del centre penitenciari.
  • 32 persones ateses en les reunions d’acompanyament i activitats. Destinataris i familiars que no estan en l’habitatge tutelat.
  • 439 xics i 181 xiques van rebre xarrades de prevenció.
  • 63 homes i 141 dones van rebre xarrades de formació.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...