Estudiar teologia per ser cristians actius

27 octubre 2015

En Toni Zafra comença la seva jornada laboral com a professor als Salesians de Sarrià a les 8h. Arriba mitja hora abans per preparar les coses i repassar els continguts de la classe, i a les 9h agafa de nou el cotxe per encaminar-se a l‘Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco de Barcelona, enclavat a l’obra salesians Martí Codolar. Estudia el 3r any del Grau de Teologia i compagina la docència amb l’estudi.

Té 28 anys i forma part també de l’equip de Pastoral de l’escola. "La idea és enriquir aquest equip amb aportacions i la Teologia em dota d’eines per poder fer plans de pastoral amb un rerefons teològic", afirma en Toni. 

Els salesians van arribar a Martí Codolar l’any 1949. La família Lluís Martí Codolar els va oferir la casa per fer-hi un seminari salesià, activitat que fins a l’actualitat han combinat amb d’altres, però sempre mantenint la formació de joves. Primer com a seminari -només per a salesians- i després a partir de l’any 1966 obert a altres congregacions religioses i a persones laiques que "han volgut formar-se cristianament", recorda el director de l’Institut, Jordi Latorre.
 
Des de l’any 1995 -ara fa just vint anys- va començar com a Institut Superior de Ciències Religioses, un centre autònom però vinculat a la Universitat Salesiana de Roma, "els títols que donem a l’Institut són títols eclesials i reconeguts arreu del món", afirma Latorre. Però què els pot diferenciar d’altres facultats per exemple? En Toni Zafra i en Jordi Latorre coincideixen: "la proximitat i la personalització en els estudis", característica que ho permet el fet de ser pocs alumnes, acompanyat de l’enclavament "de pau i tranquil·litat que ofereix l’entorn". 

Inauguració del curs acadèmic ( informació afegida per salesians comunicació)
 
D’atra banda, el passat 21 d’octubre va tenir lloc també la Inauguració del curs 2015-16 de l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco (ISCRDB). Joan Planellas, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, va ser el convidat d’honor i va presentar la conferència  "A cinquanta anys del Concili Vaticà II". Ángel Asurmendi, Vicari Inspectorial va presidir l’acte acompanyat de Jordi Latorre director de l’Institut.
 
El Dr. Joan Planellas, Degà dela Facultat de Teologia de l’Ateneu Acadèmic Sant Pacià de Barcelona, ??en ocasió del 50è aniversari de la clausura del concili Vaticà II (8 diciemrbe 1965/2015) va dissertar sobre l’aportació del Concili de la teologia eclesial actual: l’Església es va autodefinir respecte a la seva identitat ia la seva missió en el món. Les Constitucions dogmàtiques del Concili així ho mostren: la Constitució "Dei Verbum" mostra Església com a comunitat creient nascuda de la revelació de Déu en la història de la salvació; la Constitució "Sacrosanctum Concilium" mostra a l’Església com a assemblea reunida per lloar Déu per la seva obra salvífica en Jesucrist; en canvi la Constitució "Lumen Gentium" presenta l’Església com a poble de Déu reunit en família a imatge de la Trinitat per aportar la llum de la revelació al món; i la Constitució "Gaudium et Spes" presenta a l’Església en immersa i en comunió amb el món per ser enmig d’ell ferment de l’Evangeli de Jesucrist.
 
 
 

També et pot interessar …