ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – III DIUMENGE DE DURANT L’ANY

18 enero 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

III Diumenge de durant l’any Cicle C (Lc 1,1-4.4,14-21)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 1,1-4.4,14-21)

Són molts els qui han emprès la tasca d’escriure una narració dels fets ocorreguts entre nosaltres, guiant-se per l’ensenyament que hem rebut d’aquells que des del principi en foren testimonis de vista i després ho transmeteren de paraula. Havent pogut informar-me minuciosament de tot des dels orígens, jo també, il·lustre Teòfil, he decidit escriure-t’ho en una narració seguida, perquè coneguis la solidesa de l’ensenyament que has rebut.

En aquell temps, Jesús se’n tornà a Galilea ple del poder de l’Esperit. La seva anomenada s’estengué per tota la regió. Ensenyava a les sinagogues d’ells i tothom el lloava. I se n’anà a Natzaret, on s’havia criat. El dissabte anà a la sinagoga, com tenia costum, i s’aixecà a llegir. Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i trobà el passatge on hi ha escrit: «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, ja que ell m’ha ungit per portar la bona nova als desvalguts, m’ha enviat a proclamar als captius la llibertat, i als cecs el retorn de la llum, a deixar en llibertat els oprimits i a proclamar l’any de gràcia del Senyor.» Després plegà el volum, el donà a l’ajudant de la sinagoga i s’assegué. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en Jesús. Ell començà dient-los: «Això que avui sentiu contar de mi és el compliment d’aquestes paraules de l’Escriptura.»

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

 

Lluc, a diferència de Marc i Mateu, inicia la missió de Galilea al poble de Jesús. Encara que el relat té alguns punts de contacte amb el de Marc (Mc 6, 1-6), no sembla seguir aquesta narració sinó que utilitza tradicions pròpies. No obstant això Lluc és conscient que en realitat Jesús no va començar el seu ministeri a Natzaret. Lc 4,23 ens indica que ja ha actuat en Cafarnaüm. Per tant, l’ordre de Lluc està motivat per un propòsit diferent de l’històric.

El marc de la narració és el culte sinagoga de l’època de Jesús. El seu comportament és el que ens descriuen els llibres jueus d’aquell temps. Tots els homes podien participar en la celebració del dissabte. El servei consistia en oracions i lectures de la llei i els profetes amb comentari. Els lectors eren membres instruïts de la comunitat o, com el cas de Jesús, visitants coneguts pel seu saber en l’explicació de la paraula de Déu.

El centre del relat està en la proclamació del compliment d’un text d’Isaïes (Is 61, 1-2). En ell es descriu de quina manera concreta durà a terme la seva tasca el Messies. L’evangeli («la bona notícia») aconsegueix a la totalitat de l’home i no sols a la seva dimensió «espiritual». A més aquesta escena és com el programa del que serà el ministeri de Jesús, i prefigura tot el que ocorrerà: s’anuncia la salvació per a tots els homes, els incrèduls demanen signes, el poble jueu rebutja la seva predicació i intenten matar-li (anunci de la seva mort), però la llibertat sobirana de Jesús venç als seus enemics (record de la seva resurrecció) i l’evangelització segueix el seu camí

Suggeriments:

“Qui són aquests pobres?; tu, jo, els que sofreixen, els buits, els cercadors, els sense sentit …; tots trobarem en Ell la riquesa de sentir-nos acceptats i estimats.”

“Les cegueses són moltes i les foscors variades… , no és fàcil accedir a la llum. Necessitem que la llum penetri en les nostres vides, una llum nova”

  • “Envia, Senyor, el teu Esperit”
  • “El Senyor és la meva llum”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Em demanes massa, potser perquè m’estimes

més del compte.

Com podré estimar a qui m’odia?

Compadeix-te de mi, pare meu,

Perquè aconsegueixi compadir-me dels meus enemics.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2021 Ed. CCS