Els Salesians organitzen activitats d’estiu per a 13.000 infants, adolescents i joves

16 julio 2021

Després d’un curs escolar intens, milers d’infants, adolescents i joves afronten les vacances estivals amb més ganes que mai de desconnectar de la rutina. Per a ells, els Salesians a Espanya organitzen les activitats de l’Estiu Salesià. Una proposta a la qual s’uniran, segons les previsions, 13.000 participants de diverses edats, acompanyats pel voltant de 1.400 animadors i salesians.

Malgrat les limitacions provocades per la pandèmia, l’oferta és àmplia i variada. Els campaments ordinaris amb pernocta i els campaments urbans constitueixen la principal proposta. L’objectiu és crear un ambient de convivència animat a través de jocs, gimcanes, esports, moments formatius, tallers, visites culturals, sortides a la natura, etc. En alguns casos, els campaments tenen una temàtica, un fil argumental que facilita la participació, especialment dels més petits. També s’han organitzat campus tecnològics, campus d’immersió lingüística, camps de treball i experiències en el Camí de Sant Jaume, entre altres iniciatives.​

Plataformes socials

A més dels centres juvenils, les plataformes socials salesianes desenvolupen activitats per als seus destinataris, com campaments, excursions, tallers o formació per a l’ocupació. D’aquesta manera, prolonguen durant el període estiuenc la seva tasca d’acompanyament a menors, joves i famílies amb més necessitats.

Formació d’animadors

Aquest any es recuperaran algunes activitats formatives que l’estiu passat es van haver de suspendre, com els cursos de formació d’animadors per obtenir els títols de Monitor o Director de temps de lleure. 600 joves animadors realitzaran aquesta formació, dedicant una part de les vacances estivals a formar-se per poder ser referents dels infants i adolescents als quals acompanyen en els seus respectius centres juvenils.

Exercicis espirituals

L’oferta es completa amb les tandes d’exercicis espirituals, dirigides a joves de tres rangs d’edat diferents. A la casa salesiana de Mohernando (Guadalajara), joves de 19 a 23 anys podran realitzar els seus exercicis espirituals des de l’espiritualitat salesiana, seguint l’estil de Don Bosco i Mare Mazzarello com a camí evangèlic. Els joves majors de 23 anys podran sumar-se a la tanda organitzada a la casa d’oració Haitzur, a Egino (Àlaba), en què es posarà l’accent en el temps per a la pregària. La tercera tanda tindrà lloc al monestir de Buenafuente de Sistal (Guadalajara), amb el propòsit d’oferir una experiència de silenci que ajudi a aprofundir en la relació amb Déu i amb els altres.

Protocol COVID

Per desenvolupar la proposta d’Estiu Salesià amb garanties sanitàries, s’aplicarà el protocol COVID en totes les activitats. Les dues inspectories dels Salesians a Espanya han dotat de test d’antígens als responsables de cada trobada. Els participants s’hauran de sotmetre a aquesta prova abans de l’inici de l’activitat. A més, s’ha fet repartiment de màscares i gel hidroalcohòlic. La limitació d’aforaments, la creació de grups bombolla i el manteniment de la distància de seguretat són altres de les mesures que s’aplicaran per evitar contagis.

Professors en formació permanent

Les dues inspectories dels Salesians a Espanya ofereixen als mestres dels seus col·legis la possibilitat de complementar la seva formació en el període de vacances. 600 docents han accedit a l’Escola d’Estiu de la Inspectoria Maria Auxiliadora, en la qual s’han abordat temes tan variats com el Sistema Preventiu, la neuroeducació o el màrqueting educatiu. Altres 400 mestres d’aquesta província salesiana han participat en una formació presencial a Barcelona amb l’objectiu de millorar els processos d’aprenentatge a l’aula. A la Inspectoria Santiago el Mayor, un total de 43 professors de nova incorporació han rebut formació en estil salesià en la setmana de convivència organitzada en dues seus: Lleó i Mohernando (Guadalajara).

Activitats per a salesians

Aquestes dates són propícies per a la cura espiritual i la formació dels salesians, que podran unir-se a alguna de les tandes d’exercicis espirituals organitzades en el període estival. També s’han convocat dues Trobades d’Actualització Teològico-Pastorals, que tindran lloc a Chipiona (19-24 juliol) i Santiago de Compostel·la (22-24 juliol). En el primer es plantejarà el tema ‘L’art d’envellir’, mentre que el segon girarà al voltant de el tema ‘Rellegir avui el carisma salesià’. D’altra banda, els nous directors de cases salesianes tindran una trobada a Santiago de Compostel·la durant la primera setmana d’agost per aprofundir en el tema ‘El director salesià: pare, mestre i guia espiritual’.

També et pot interessar …