Els Centres Juvenils donen el tret de sortida al nou curs

9 septiembre 2020

Per Salesians Comunicació.

Benvolguts animadors, voluntaris/es, salesians, responsables i personal tècnic dels centres juvenils i federacions de la nostra Inspectoria Maria Auxiliadora:

Abans de res, en aquest inici de setembre, el nostre desig és que s’hagi pogut gaudir de l’estiu i recarregat piles per afrontar amb esperança i optimisme els grans reptes que se’ns plantegen aquest curs 2020-2021. Sempre hem destacat la capacitat d’adaptació i flexibilitat dels centres juvenils, i en aquests moments cal demostrar-ho amb la creativitat que ens caracteritza.

«L’estiu passat i l’inici de curs escolar ens recorden que el món no s’atura. La tasca educativa, evangelitzadora i d’acompanyament personal que es realitza en els nostres centres juvenils continua sent necessària, i en la situació de molts dels nostres nois, noies i les seves famílies, a més, és urgent «, amb aquestes paraules es convidava des de la Delegació de Pastoral Juvenil a començar el nou curs amb il·lusió des dels Centres Juvenils. En un missatge dirigit als animadors, voluntaris, salesians, responsables i personal tècnic dels Centres Juvenils i Federacions de la Inspectoria Maria Auxiliadora es destacava que, després d’un estiu en què recarregar piles, arriba el moment d’afrontar amb esperança i optimisme els grans reptes que plantegen aquest curs 2020-2021. «Sempre hem destacat la capacitat d’adaptació i flexibilitat dels centres juvenils, i en aquests moments cal demostrar-ho amb la creativitat que ens caracteritza». afegeixen Jordi Lleixà, delegat de Pastoral Juvenil, i Francisco J. Cánovas, coordinador inspectorial de Centres Juvenils.

L’activitat dels més de 60 centres juvenils i federacions, desenvolupada en la Inspectoria salesiana al llarg de vuit comunitats autònomes, s’implanta amb les diferents mesures sanitàries i de seguretat de les autoritats en la batalla contra el Coronavirus. «En la posada en marxa de les activitats és important aprofitar les sinergies i coordinar-se amb la resta de grups i ambients de la casa salesiana, el COS o Consell de la CEP és el fòrum adequat per a això. Com hem fet en els llocs on s’han organitzat activitats a l’estiu, és imprescindible complir rigorosament les instruccions de les autoritats, especialment pel que fa a les activitats regulades, com solen ser les que realitzem a través de les nostres entitats. els responsables de Joventut de les comunitats autònomes i els ajuntaments poden orientar-nos . les normes i protocols que se segueixen per a l’inici de curs a les escoles dels nostres territoris ens poden donar pistes per a la redacció de les nostres pròpies normes de funcionament «, expliquen sobre el context que marca aquest inici de curs.

Des de la Delegació de Pastoral Juvenil, a través de la Comissió Inspectorial de Centres Juvenils s’anima a reactivar les activitats amb la calma i tranquil·litat que es requereix en aquests moments. «No estem acostumats a alentir l’inici de les activitats i els projectes, però aquest curs està clar que no podem tenir pressa. La reducció dels aforaments, la disminució de l’nombre de participants en les activitats, la supressió d’esdeveniments de gran convocatòria, les iniciatives en línia, els agrupaments «bombolla» o de referència, els fraccionaments dels horaris i les inversions en senyalització i productes de neteja són elements que hem d’integrar a les nostres planificacions «. expliquen.

«Comptem amb la il·lusió i el treball de tantíssimes persones que formen part dels nostres equips d’animadors per garantir un entorn segur als nostres xavals. La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco d’Espanya, les cinc federacions de la nostra Inspectoria i la Comissió Inspectorial de Centres juvenils són eines que estan a l’servei dels centres juvenils per al que es pugui necessitar «, afegeixen sobre l’estructura que aporta suport a les realitats locals.

«Hi ha una altra ajuda inestimable amb la qual podem comptar. A Maria Auxiliadora confiem la nostra tasca educativa i evangelitzadora. A Ella, que va orientar la vida i l’acció de Don Bosco, especialment en els moments de més dificultat, vam acudir perquè beneeixi i protegeixi els nostres infants, adolescents, joves i animadors que donen vida als nostres centres juvenils i federacions «, conclouen en el seu missatge.

 

Els Centres Juvenils Salesians

La Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora compta actualment amb 5 federacions que actuen en 8 comunitats autònomes i que, al seu torn, integren a 62 Centres Juvenils. Comptem amb el treball de prop de 1750 animadors que atenen aproximadament a 15300 beneficiaris en diversos programes i accions.

L’oferta d’una Proposta Educativa concreta ajuda a identificar els eixos fonamentals de l’acció educativa salesiana en els nostres oratoris i centres juvenils.

Les manifestacions de la cultura actual es configuren, de forma rotunda, mitjançant el temps lliure, i entorn d’ell, s’organitza la vida personal i social. Especialment els joves troben en el temps lliure i l’oci una oportunitat d’autorealització, i és expressió de la seva identitat personal.

En els Centres Juvenils Salesians s’ha treballat des de 1991 per configurar encertadament els Esplais i Centres Juvenils, com a veritables estructures d’educació en el lleure, d’àmplia convocatòria, capaços d’interessar als joves i de implicar-los en el desenvolupament del seu propi creixement personal .

En aquest camí ha estat de gran ajuda i estímul, la Proposta Educativa dels Esplais i Centres Juvenils Salesians, que des de la publicació al març de 1988 ha afavorit un procés de convergència entre les diverses realitats de Esplais i Centres Juvenils distribuïdes per tot el territori .

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...