El claustre de Salesians Joan XXIII d’Alcoi es forma en Aprenentatge Servei

3 diciembre 2020

Per Comunicació Alcoi.

El dimecres 25 de novembre, va tenir lloc, per mitjà de videoconferència, una sessió formativa per a tot el claustre de professors del nostre col·legi en projectes d’aprenentatge-servei a càrrec de Javier Torregrosa.

L’aprenentatge-servei és un mètode per unir l’aprenentatge amb el compromís social. És aprendre fent un servei a la comunitat.

  • En primer lloc, el veritable èxit de l’educació consisteix a formar bons ciutadans capaços de millorar la societat i no només el seu currículum personal.
  • En segon lloc, els infants i joves no són els ciutadans del futur, són ja ciutadans capaços de provocar canvis en el seu entorn. Els gairebé 4.500.000 d’infants i joves en edat escolar que tenim a Espanya poden contribuir a fer un món millor arreglant el parc proper a la seva escola; alleujant la solitud dels avis o explicant contes a infants més petits.
  • I en tercer lloc, resulta que a més, fer un servei a la comunitat, ajudar els altres, és un dels mètodes d’aprenentatge més eficaços, perquè els nois i noies troben sentit al que estudien quan apliquen els seus coneixements i habilitats en una pràctica solidària.

L’aprenentatge-servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat on els participants aprenen a treballar en necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.

En definitiva, l’aprenentatge-servei és un mètode per unir compromís social amb l’aprenentatge de coneixements, habilitats, actituds i valors. Aprendre a ser competents sent útils als altres.

És senzill … i és poderós, perquè encara que és una metodologia d’aprenentatge, no és només això. També és una filosofia que reconcilia la dimensió cognitiva i la dimensió ètica de la persona; una pedagogia que reconcilia qualitat educativa i inclusió social i una estratègia de desenvolupament comunitari perquè fomenta el capital social de les poblacions.

Javier Torregrosa

President de la Red Española de Aprendizaje-Servicio

Nascut a Anna (València) el 1953. És mestre, llicenciat en Història Contemporània, llicenciat en Ciències Religioses, i Diplomat en Treball Social.

Des dels 20 anys està en el món de l’ensenyament havent impartit classes a primària i sobretot a Secundària a Cuenca, Barcelona i València.

Durant anys ha dirigit el Col·legi Salesià Sant Antoni Abat de València i en el curs 2008-2009 va iniciar la seva experiència amb l’Aprenentatge – Servei amb alumnat de 1r de Batxillerat des de l’assignatura Filosofia i Ciutadania. Ha estat Coordinador d’escoles dels 15 col·legis salesians de Zaragoza, Comunitat Valenciana i Murcia.

És membre actiu de la Plataforma estatal CIES-NO, formant part del grup de Acompanyament a les persones detingudes en el CIE de Zapadores de València.

És membre, des del seu inici, del Grup Promotor de l’APS de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...