Dues dècades de vida treballant sense descans per un complet #EstatDeSolidaritat

11 agosto 2020

Por M. J. Raya de Diario de Córdoba.

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes va tornar a superar-se un curs més en el qual no va haver-hi ocasió per a baixar els braços ni fer passos arrere a la recerca d’impuls. En un context social castigat per la pandèmia, i en el qual es va posar de manifest de forma continuada la creixent desigualtat, les entitats salesianes es van desviure en els 449 projectes desenvolupats en 73 municipis per a reduir la dolorosa bretxa i acompanyar a una població castigada per la precarietat, l’escassetat d’oportunitats i l’increment de la desocupació.

Aquesta xarxa formada per les entitats de salesians i salesianes va atendre a més de 50000 persones beneficiàries, on destaquen més de 10000 menors, amb accions que van promoure la inclusió integral de xiquets, adolescents, joves i famílies en situacions de risc i altres col·lectius vulnerables. De la mà de més de 1000 persones voluntàries i 1600 treballadors van enfortir el treball d’intervenció fomentant propostes i sinergies per a la transformació social amb programes a favor de l’acolliment integral de joves sol·licitants de protecció internacional i refugiats en situació de vulnerabilitat o d’ocupabilitat, a més de formació especialitzada per a educadors a càrrec d’aquests processos d’acompanyament educatiu. També es va apostar amb la creació de sinergies per a oferir un model d’acompanyament educatiu cada vegada més adequat als processos migratoris amb un programa d’orientació jurídica a persones migrants a càrrec d’un grup d’advocades de les entitats socials.

Rostre social salesià
Cal destacar que, com una cosa transversal en tots els projectes, es va aprofundir en el foment de la igualtat de gènere, el sistema de protecció a la infància i persones vulnerables, l’aposta per la participació, protagonisme i apoderament de la joventut en situació de risc o la cura del planeta, amb un protagonisme especial en el marc de la celebració de la Cimera Mundial del Clima (COP25) i de la Conferència de la Joventut (COY15) a través de la unió amb diferents entitats salesianes en la campanya ‘Posa’t en verd pel futur dels joves’.

Així mateix, les diferents entitats van apostar per oferir espais de reflexió, formació i innovació sobre la resposta salesiana en l’àmbit social, un llit reconegut en campanyes com 1 milió de raons per a marcar la X Solidària, mitjançant la qual animen a les persones contribuents a marcar la casella 106 d’Activitats d’Interés Social en la seua declaració de la renda, #TuVozTambiénEsRefugio, en línia amb el lema de la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat i amb l’exemple de les cases salesianes de Deusto (Bilbao), Burgos i Bartolomé Blanco (Sevilla) en les quals els salesians i els migrants conviuen en el dia a dia; amb la participació activa en la VIII edició de «Presa les regnes», programa de prevenció de drogodependències, o amb motiu del Dia Internacional de la Dona, on es van presentar projectes d’alfabetització, formació i acompanyament, d’inserció sociolaboral específics per a dones i d’acolliment per a famílies monoparentals femenines i dones víctimes de violència masclista.

Creativitat durant la pandèmia
Igualment, des que es va decretar l’estat d’alarma, tot l’esforç dels agents educatius va estar centrat en col·locar-se en primera línia per a donar respostes als 83 recursos residencials per a menors, emancipació, de migrants, de transició a la vida adulta, protecció internacional, d’emancipació i centres en els quals treballen amb prop de 700 persones en els seus respectius territoris. Unes dinàmiques estirades de manera obligatòria fins a l’època estival amb màscares, distàncies de seguretat, hidrogels i aforaments limitats. L’estiu es va presentar d’una forma peculiar però amb el convenciment d’oferir una oportunitat educativa única, que complementa el realitzat durant tot l’any a través dels diferents programes.

A més de l’adaptació necessària a aquest nou context i la reestructuració dels programes, el coronavirus ha provocat l’ajornament de la celebració del 20 aniversari de la coordinadora estatal. Dues dècades de vida que hauran de trobar una nova data per a festejar-ho. L’espera segur que valdrà la pena mentre continuen quedant joves pels quals entregar el temps.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...