«Don Bosco ens va deixar una gran herència en la devoció a Maria Auxiliadora»

21 mayo 2021

Per Daniel Jiménez

P.- Al setembre de 2020 vas ser triat com animador espiritual mundial d’ADMA. Com portes l’elecció i quins treballs has estat fent durant aquests primers mesos?

R.- El 20 de setembre de 2020 vaig rebre oficialment aquest nou càrrec, en una cerimònia a Valdocco, en la Jornada Mariana. Va ser un moment bonic, perquè vaig tenir l’ocasió d’estar amb don Pierluigi Cameroni, el meu predecessor en aquest servei. Vam tenir una celebració eucarística a la Basílica de Maria Auxiliadora, on va ser una mica el signe i vam fer el gest del que és el traspàs d’aquest servei. Va ser de manera oficial el dia en què vaig començar, com Animador Espiritual Mundial d’ADMA, també com a delegat del Rector Major per a l’Associació.

Ho visc, en primer lloc, amb un esperit d’agraïment. Dono gràcies al Senyor que s’ha fixat en mi, un cop més, i sempre que puc no ho oblido. Dono gràcies al Rector Major, don Ángel Fernández Artime, que de tots els Salesians de la Congregació, es va fixar en mi per aquest servei. Dono gràcies també a les persones que han servit de mediació perquè el meu nom arribés al Rector Major. A tots, agraïment.

Crec que de tots els Salesians del món, segurament hi haurà un bon grup de germans que podien fer aquesta feina molt millor que jo. Som elegits, no pels nostres mèrits o capacitats, senzillament perquè Déu ho ha volgut.

Aquest servei, en segon lloc, l’estic vivint amb il·lusió. Al mateix temps, amb responsabilitat. Cada dia procuro preparar-me, formar-me, aprofundir, llegir més sobre tot el que té a veure amb Maria, amb Don Bosco, amb l’ADMA, perquè cal oferir un servei de qualitat a tots els germans, associacions i devots, i propers a la nostra mare.

Ho estic vivint amb il·lusió, perquè suposa un nou desafiament per a un salesià. Durant la meva vida salesiana, he viscut a nivell inspectorial. Ara tinc una responsabilitat a nivell mundial. Els deia a alguns germans: El que en la Inspectoria Maria Auxiliadora (SMX) era una cosa molt gran, ara és una cosa molt petita comparat amb aquest servei. Aquest servei requereix conèixer idiomes, entendre de fusos horaris per concretar una reunió segons el país. Són reptes molt bonics. Agraïment, il·lusió i responsabilitat, són les tres paraules que defineixen aquesta primera part del meu servei.

M’he dedicat fonamentalment a conèixer la realitat d’ADMA al món. Partint del coneixement dels animadors espirituals inspectorials. És aquest el grup amb el qual estic treballant més directament. Al llarg d’aquests primers mesos, he tingut una primera reunió per Regions, amb aquests animadors espirituals inspectorials, i una altra reunió de manera individual, amb els 96 que formen part de tot el món, un per un. Quina és la seva situació, les seves necessitats, aquells desafiaments que troben, però, sobretot, posar-me a disposició de les necessitats de les associacions locals. És important que aquest encàrrec que he rebut i aquesta tasca que se m’ha confiat, serveixi per servir als Germans, a les Associacions, i també als devots.

D’una banda, estic treballant amb els animadors espirituals, i d’altra, tots aquests mesos de pandèmia, estan servint per gestar alguns projectes nous que veuran la llum al llarg dels propers mesos. Alguns cursos sobre Maria Auxiliadora, concretament sobre la Basílica de Valdocco, alguna pàgina web que sortirà, que serà publicada en alguna data mariana d’aquest any o a principis del vinent, a nivell mundial. I hi ha projectes i il·lusions, perquè estem creant dinàmiques, grups … Són coses que no es veuen, perquè són llavors, sembrades, preparant-se perquè a poc a poc, al llarg dels propers mesos, vegin la llum. A això m’he dedicat: conèixer l’ADMA, conèixer els Germans i posar-me a disposició.

Estem fent un esborrany, pla estratègic, per als propers 4 anys per a l’ADMA al món, elaborant-lo.

P.- En 2019, l’ADMA Primària de Torí va celebrar els seus 150 anys d’existència. Què suposa arribar a aquesta efemèride? Es percep un impuls revitalitzador dins de les Associacions Locals a tot el món?

R.- Celebrar 150 anys de qualsevol grup, i més d’una associació, ha de ser un motiu de festa i d’alegria. No tota la gent celebra 150 anys d’existència i, però, ADMA avui és molt més que fa 150 anys. Allò que va ser una Basílica aquí, a Valdocco, i un primer grup, el que va fundar Don Bosco a l’any 1869, avui és realment és una realitat estesa pels cinc continents.

Nosaltres tenim una estadística en la qual tenim comptabilitzades 817 associacions d’ADMA a tot el món. Amb un total de més de 100 mil socis distribuïts per tot arreu. 150 anys, un grup, una associació. 150 anys després, un autèntic creixement i una gran expansió.

Els grups locals s’estan rejovenint i revitalizándose. ADMA és una associació en creixement, en expansió. Creix cap a dins i cap a fora. Creix en espiritualitat, amb dues columnes: la devoció a Maria Auxiliadora i també a Jesús Sagramentat. Cap a fora també, perquè creix en solidaritat i en servicialitat. La realitat d’ADMA avui és molt més rica, més bella i més gran que quan la va fundar Don Bosco. Per això, estem de festa. El 150è aniversari ha estat un motiu per celebrar, amb peregrinacions, esdeveniments, una trobada a nivell de tota la Itàlia salesiana al mes d’octubre, amb altres diferents esdeveniments per recordar aquest esdeveniment. Hi ha hagut una carta de part del Rector Major, amb motiu de l’efemèride. Molts esdeveniments al llarg de l’any passat com per poder gaudir tots d’aquesta gran festa.

P.- Quina és la importància de les ADMA actualment? Com pot ser més efectiva la transmissió de la devoció mariana i al Santíssim Sagrament en temps tan complexos, mancats de trobades personals, del cara a cara, però no de la trobada virtual?

R.- Avui, l’Associació té un desafiament molt gran. És revifar en tota la Família Salesiana la dimensió mariana. Ho ha dit el Rector Major en la penúltima carta que va escriure amb motiu del 150è aniversari. La Família Salesiana és una família mariana i no se la pot entendre sense la presència de Maria. No es pot entendre a Don Bosco sense Maria, al llarg de la seva història en tantes advocacions, sobretot, a la fi, amb la de l’Auxiliadora. És un gran desafiament, molt bonic, els que ens sentim fills de Maria i socis de l’Auxiliadora.

És dur, transmetre, i nosaltres hem de portar això per la identitat, perquè tots els que pertanyem a la Família Salesiana som marians. Però també ho hem de portar per responsabilitat. Va ser Don Bosco el que ens va deixar com herència la devoció a la Auxiliadora. Sent fills, amics de Don Bosco, estem convidats a propagar i difondre la devoció a la Auxiliadora. Per espiritualitat … no s’entén sense Maria. Som marians perquè Maria es presenta com a figura per a la nostra vida, Maria ha acompanyat al llarg de la història tots els moments més importants de la vida de Don Bosco, perquè la Mare de Déu està present en la història de la Família Salesiana. Les dates més significatives dedicades a la Mare de Déu són les que van animant el desenvolupament i l’evolució de la nostra Congregació i la nostra Família Salesiana.

Un desafiament enorme per poder respondre avui a aquesta devoció mariana.

P.- Com valores els aniversaris que s’estan celebrant a 2020 i 2021 d’Associacions com la d’Utrera (125), Trinidad (125), Bilbao-Deusto (100), Mataró (100), Rota SDB (50) o Úbeda (50)?

R.- Aquests esdeveniments són una gran ocasió i una gran oportunitat. Agrair a tantes persones que al llarg de tants anys han estat capaços de transmetre la devoció amb una generositat sorprenent, amb una heroïcitat sorprenent i amb una exemplaritat grandíssima. Han estat homes, dones, salesians, laics, fidels, de tots els llocs, els que han portat a terme aquesta devoció i aquest amor.

Realment és l’oportunitat que tenim per enamorar-nos més de la nostra Mare. L’ocasió que tenim per acostar-nos a Jesús. No serveix de res que celebrem tots aquests esdeveniments si a la fi no estimem la nostra Mare i estem més enamorats del Senyor.

Crec que és una ocasió també per fer història, fer memòria, els orígens de les Associacions, els seus desenvolupaments … Recordar aquestes persones i, sobretot, actualitzar, portar l’Associació al present i contrastar-la amb el que era Don Bosco.

Avui el reglament de l’ADMA presenta unes directrius clares per desenvolupar una devoció ferma, ben cimentada, en la nostra Mare Auxiliadora. Crec que la fidelitat a la idea de Don Bosco passa avui per un desenvolupament evangèlic i salesià de l’actual reglament. Acudir al reglament, crec que és, en aquests esdeveniments, una oportunitat preciosa per dir ‘som fidels a Don Bosco’. Hi ha una foto molt coneguda en la nostra història, quan Don Bosco lliura el llibre de les Constitucions al senyor Cagliero, en aquella primera expedició missionera de l’11 de novembre de 1875. Don Bosco va dir, no puc anar amb vosaltres, però sí que hi aniran les Constitucions. Un paral·lelisme: Don Bosco no està avui present, però el seu reglament està present. Complir el reglament és ser fidels també a Don Bosco.

Aquesta efemèride és una oportunitat. Ocasió preciosa per llançar nous somnis. No podem deixar aquesta invitació del papa Francesc a tots els salesians del món a través del CG28: «Somiar i fer somiar». Hem de somiar amb una ADMA que sigui capaç d’implicar a tothom. Jo somio amb una ADMA on tenen cabuda nois, joves, famílies i gent gran. Somio amb una ADMA que és capaç de difondre i transmetre l’amor a la nostra Mare Auxiliadora. Somio amb una ADMA que és solidària, que les Associacions més desenvolupades, més nombroses, més capaces, ajudin a les Associacions més febles, més petites, més senzilles i més necessitades. Somio amb una ADMA que està ben estructurada i organitzada per millor estimar i millor servir. Somio amb una ADMA que respon i vulgui ser avui el que Don Bosco fos avui, en aquesta situació pandèmica i la que vindrà després. Somio, en definitiva, amb una ADMA que posa en el centre a Maria i Jesús Eucaristia. I posant-los al centre no poden faltar, per això cal preparar-se, formar-se, treballar, però amb l’ajuda de Jesús i amb l’ajuda de Maria, no ens podem equivocar.

Dades d’ADMA:

817 Associacions Locals en un total de 50 països de tot el món.

Segons CG28, són més de 100 mil els associats/des al món.

L’Associació de Maria Auxiliadora (ADMA), és grup de la Família Salesiana des de 1989. És el més nombrós. El segon són els Antics Alumnes.

Actualment Renato Varela és el President Mundial de ADMA. Hi haurà una renovació del Consell d’ADMA de Valdocco el mes d’octubre de 2021. El Concili d’ADMA de Valdocco es reuneix puntualment el primer-segon dissabte de cada mes.

També et pot interessar …

Preparant la festa de la Família Salesiana (FASA) 2023 a Barcelona

Preparant la festa de la Família Salesiana (FASA) 2023 a Barcelona

El 12 de desembre, es va celebrar la 28a reunió del consell de la família salesiana de la Mare de Déu de la Mercè i Mare de Déu del Pilar, amb seu a Barcelona, amb l’assistència de tots els seus components. El tema central va ser definir el contingut de la V Festa FASA 2023.