Conclou un curs que marcarà la vida dels salesians

4 agosto 2020

Por Javier Valiente

Centrada, la dinàmica de la missió dels salesians fonamentalment en l’educació, sembla que la cadència del curs escolar, de setembre a juliol, va marcant el ritme de la vida de la Congregació. De fet, totes les programacions i les campanyes de pastoral de les cases salesianes i els diferents ambients, es fan per a un curs. I, el que acaba, ha sigut un curs molt especial i atípic en la vida de les cases salesianes.

Des de mitjan març, ha estat marcat per les conseqüències de la pandèmia que tots hem viscut i que ens ha afectat a tots els nivells. Tant les comunitats religioses, com cadascun dels nostres ambients pastorals, han hagut d’adaptar-se a aquesta nova realitat. Cal destacar com tota la Família Salesiana s’ha bolcat, malbaratant creativitat, per a continuar atenent els joves i ajudant als més vulnerables. Com tantes famílies al nostre país, també les comunitats salesianes han patit el pas de la malaltia i la defunció d’una vintena de salesians pel coronavirus.

Moments importants del curs
Però aquest curs, que va començar allà per setembre del 2019, ha tingut moments molt significatius per a la Congregació al nostre país i que val la pena recordar. És impossible fer una crònica de tants moments viscuts, però assenyalem alguns.

Aquest curs ha sigut el de la celebració del Capítol General 28 (CG28) a Torí, de febrer a març. Precisament per la pandèmia, no va poder concloure’s, però va deixar intuïcions per a la missió salesiana del pròxim sexenni. Es va subratllar la centralitat de l’evangelització dels joves, “amb fe i esperança”, com va dir el Rector Major, l’espanyol Ángel Fernández *Artime, que va ser reelegit per a un nou sexenni. En el nou Consell General van entrar dos salesians espanyols: Miguel Ángel García Morcuende, nou conseller general per a la Pastoral Juvenil, i Juan Carlos Pérez Godoy, conseller per a la Regió Mediterrània.

També en els mesos passats vam rebre a Espanya la visita del Rector Major en dues ocasions. Al desembre va estar a Màlaga, en la celebració del 125 aniversari d’aquesta presència salesiana i, al gener, a Pamplona per a la inauguració del nou col·legi salesià als afores de la ciutat.

Ecologia i incidència pública
La Família Salesiana ha viscut tres esdeveniments importants. La participació en el 8é Congrés Internacional María Auxiliadora, celebrat al novembre a Buenos Aires; al gener, en les 38é Jornades d’Espiritualitat celebrades a Torí per a reflexionar sobre el “Bons cristians i honrats ciutadans” i, al febrer, el congrés Poble de Déu en eixida, organitzat per la Conferència Episcopal per a revitalitzar el paper del *laicado.

Seguint l’impuls donat pel Papa a l’ecologia integral, i des de la Laudato Si’, i el sínode sobre l’Amazònia d’octubre passat, entitats salesianes van presentar a l’opinió pública, al novembre, la Don Bosco Green Aliance, iniciativa salesiana per a conscienciar especialment als joves sobre la cura i la protecció del planeta i el compromís amb la casa comuna.

Un curs, el que acaba, en el qual les dues províncies salesianes han desenvolupat les propostes pastorals al voltant de dues idees; Som Un, en el cas de la província de María Auxiliadora, i Com a casa, de la de Santiago el Major. Un espai destacat, en aqueixes campanyes de pastoral, l’han tingut les iniciatives en l’animació vocacional i l’acompanyament que, totes dues províncies, han vingut cuidant.

Noms propis
Per citar alguns noms propis que han sigut notícia, podem recordar a l’arquebisbe de Rabat, Mons. Cristóbal López, creat cardenal pel Papa a l’octubre; a Mons. Marcelino Olaechea, ja mort, que va ser arquebisbe de València i sobre el qual, al desembre, es va presentar un llibre sobre el seu ministeri entre 1935-1966; i Fernando García, que va ser nomenat pel Rector Major nou Superior de la *Inspectoría Santiago el Major. També altres salesians espanyols han rebut encàrrecs en la Congregació a nivell internacional: Joan Lluís Playá, que serà el Delegat del Rector Major per a la Família Salesiana, i Alejandro Guevara, nou animador espiritual de l’Associació de María Auxiliadora de Torí, la primera fundada per Don Bosco.

Finalitza un curs i les Inspectories, les comunitats salesianes, les comunitats educatiu-pastorals ja estan posant en marxa tot l’engranatge necessari perquè, el pròxim que començarem al setembre, siga un curs nou ple d’oportunitats.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...