Bosco Global col·labora en l’ajuda d’emergència de les comunitats afectades pel conflicte a Tigray, Etiòpia

17 mayo 2021

Abastint d’aliments bàsics i aigua les persones més vulnerables.

Es calcula que hi ha més de 4,5 milions de persones que necessiten ajuda humanitària, de les quals 2,4 milions són desplaçades i necessiten aliments, aigua, refugi i protecció. A la greu situació, cal sumar la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19 i l’absència de material sanitari, i la plaga de llagostes del desert que està posant en risc, encara més, la seguretat alimentària.

Per això, els Salesians al país han impulsat un projecte d’emergència a les comunitats més afectades, abastint d’aliments bàsics i aigua a les persones més vulnerables, en la qual Bosco Global està col·laborant amb l’ enviament de fons per millorar les condicions de vida de moltes persones que estan veient vulnerats els seus drets.

El conflicte bèl·lic al Tigray

Tigray, la regió més meridional d’Etiòpia, que limita amb Eritrea, va ser fundada el 1995. Avui està sota atac del govern d’Addis Abeba. El president Abiy Ahmed, premi Nobel de la Pau 2019, acusava aquesta regió poderosa del Nord d’estar preparant-se per enfrontar militarment el govern federal des de 2018.

Per això, ha afirmat, la regió hauria desviat fons per al desenvolupament amb la finalitat d’adquirir armament pesat. Mentre el conflicte escala, el mandatari va canviar la cúpula militar situant al front de l’exèrcit a càrrecs favorables a la intervenció armada, davant d’una guerra que no compta amb el suport de gran part de la població i genera gran inquietud. El Parlament federal va donar per dissolt el govern rebel i va involucrar a Amhara, una altra de les regions del país, en la contesa.

El president ha entrat en guerra amb Tigray, que sense ser l’estat més gran i poblat -la ètnia Tigrignà suposa només un 5% d’una població de 109 milions de persones-, és una de les més influents, ocupant els espais de poder i liderant el govern federal des de la caiguda de Mengistu fins l’arribada del propi Ahmed, d’ètnia Oromo, a govern.

Els enfrontaments des de principis de novembre entre el govern federal i les forces del govern regional de Tigray, a nord de país, estan provocant el desplaçament de milers d’etíops.

Segons ACNUR, aquestes són les dades:

1.820.811: desplaçats interns

801.021: refugiats i sol·licitants d’asil

+ de 49.000: persones han fugit al Sudan des de principis de novembre

La regió de Tigray està patint talls d’electricitat i escassetat de menjar i combustible. Les carreteres han estat tallades. No hi ha internet ni telèfon. Les comunicacions han estat tallades, generant una apagada informativa. Els serveis bancaris s’han suspès, el que ha donat lloc a una falta d’efectiu.

L’acord assolit recentment entre les agències de l’ONU al país i el Govern Federal facilitarà l’accés a les organitzacions humanitàries per brindar ajuda a la població civil afectada pel conflicte.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...