«Beirut no mor!»: Exemple de solidaritat i esperança dels joves al Líban

4 septiembre 2020

Per Misiones Salesianas.

Fa gairebé un mes Beirut va viure una de les majors explosions no nuclears de la història. Més de 2.750 tones de nitrat d’amoni emmagatzemades durant anys al port van causar una detonació que es va escoltar a 200 quilòmetres i l’ona expansiva va causar més de 200 morts, al voltant de 6.000 ferits i desenes de desapareguts. La destrucció se suma a la crisi i a la pobresa que pateix el país, i a l’augment de casos de coronavirus després de suspendre les proves per detectar-lo.

Els Salesians, amb dues cases a 30 quilòmetres de la capital, estem des del primer moment al carrer per ajudar a desenrunar els habitatges de la gent gran i ajudar als més necessitats. Gràcies als joves animadors salesians, juntament amb d’altres joves de totes les confessions religioses, l’esperança és més forta que la destrucció ara mateix al Líban.

L’ona expansiva de la gran explosió va destruir tot el que va trobar al seu pas a 10 quilòmetres. Més de 300.000 persones, el 15% de la població, s’han quedat sense llar i 100.000 menors s’han vist afectats psicològica i físicament. Mig milió de persones necessitarà durant els propers mesos ajuda humanitària urgent després d’haver perdut les seves cases, els seus negocis i a familiars. El país sobreviu des del 4 d’agost passat al cas amb 16 centres hospitalaris danyats per l’explosió i més de 120 escoles igualment afectades.

La indignació pel que ha passat va derivar en protestes i disturbis per la greu situació econòmica i crisi social que viu el país. La dimissió del Govern ha calmat els ànims d’una població bolcada en la seva majoria en ajudar els damnificats. L’oferiment de refugi i aliments s’ha multiplicat, així com les peticions d’ajuda internacional.

Líban és un dels països del món que més refugiats acull, principalment sirians i iraquians, amb els quals treballem els missioners salesians. Com en tantes altres ocasions en què una emergència reclama l’ajuda més immediata, els Salesians avaluem des d’un primer moment les necessitats més urgents per estar al costat de la població. Atenció mèdica, aliments, acompanyament psicològic i espiritual, ajuda econòmica i refugi són els objectius amb els que hem començat a treballar amb la població més afectada per les explosions.

Molts refugiats iraquians i sirians, les condicions socioeconòmiques eren molt difícils pel coronavirus, s’han vist afectats pels danys de l’ona expansiva; molts van resultar ferits; els seus fills han patit cops i petites ferides, però sobretot traumes, a l’haver reviscut els records de la guerra.

Les ajudes  concretes de productes de primera necessitat s’han lliurat a 80 famílies. A altres 150 se’ls ha donat una petita ajuda econòmica i hi ha una provisió per a 50 beques d’estudi per a joves de famílies ho han perdut tot. Així mateix, durant 4 mesos s’ha ofert allotjament a 20 menors de les famílies més afectades per allunyar-los de centre de la ciutat i ajudar-los psicològicament amb activitats d’oci.

Ajuda dels joves animadors salesians en la neteja dels habitatges afectats.

Sis joves voluntaris salesians van sortir als carrers i es van unir als d’altres confessions religioses per desenrunar carrers i accedir als habitatges de la gent gran. Els Salesians han elaborat un projecte amb el qual volen ajudar a més de mil persones: 250 famílies refugiades iraquianes, 50 famílies refugiades sirianes i 50 famílies libaneses.

«Els joves donen sempre esperança i alegria», recorda Simon Zakerian, missioner salesià al Líban que dirigeix ​​el Centre Tècnic Don Bosco a la ciutat de Biblos. «Des del primer moment es van llançar al carrer a ajudar. És un gran exemple veure a joves cristians al costat de musulmans i d’altres confessions treballar junts a el crit de Beirut no mor! «, explica.

«Necessitem la vostra ajuda, espiritual i també econòmica, per oferir-la als damnificats que ho han perdut tot. Amb la vostra generositat, entre tots contribuirem a reconstruir Beirut i seguirem al costat dels més vulnerables i necessitats; perquè la vida és més forta que la mort «, finalitza el missioner salesià.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...