29 octubre 2015

Del 28 d’octubre a l’1 de novembre se celebra a Torí-Valdocco el VI Congrés Internacional d’estudis organitzat per l’Associació d’Estudiosos d’Història Salesiana (ACSSA), en col·laboració amb l’Institut Històric Salesià.

L’esdeveniment compta amb la presència d’un centenar de participants, entre Salesians, Filles de Maria Auxiliadora, estudiosos laics i alguns altres membres de la Família Salesiana procedents de 4 continents.

En coherència amb els objectius de l’associació, la major part de la recerca ha estat duta a terme per membres de l’associació, la qual cosa garanteix una àmplia representació dels contextos i cultures. Coincidint amb la conclusió de l’Any Bicentenari del naixement de Don Bosco, gairebé 40 recerques s’encarreguen de presentar, no al Do Bosco històric, sinó la seva imatge social i eclesial desenvolupada en un segle, per valorar les ressonàncies i possiblement les influències en diferents contextos històrics, polítics, socials, culturals, pedagògics i educatius, econòmics on s’insereix l’obra salesiana.

La pregunta de fons és: la percepció de la figura de Don Bosco, com va ser intervinguda i implementada, a les diferents àrees geogràfiques i en diferents nivells de lectura, té a veure amb la seva identitat social, o amb la formació de la matriu d’algun grup en construcció? La simbolització dels valors relacionats amb la seva figura pertany només a l’àrea educativa i religiosa, o també incideix en alguna identitat col·lectiva en la vida social, civil, econòmica?

L’exploració de la percepció difosa de la imatge de Don Bosco s’ha articulat entorn d’algunes àrees de recerca: educativa i pedagògica, religiosa, formativa, associativa, literària, de mitjans de comunicació (impresa, teatral, musical…), de les belles arts; ciutadana, urbanística, política… S’ha delimitat l’enquesta a persones i ambients externs de les dues congregacions fundades pel sant, excloent per exemple, escoles o esglésies dedicades a Don Bosco, construïdes o promogudes directament per SDB i FMA; biografies, monuments, llibres, obres d’art o revistes publicades en ambient salesià.

En altres paraules, interessa la projecció externa, social i cultural, educativa i religiosa, ideal i de valors, del personatge Don Bosco; el contingut passat en els mitjans de comunicació i la forma en què es va rebre al territori investigat. A més de proporcionar materials locals per al seu posterior estudi i interpretació, els investigadors també esperen alguns elements de reflexió sobre la comunicació actual, estesa sobretot en el context del pluralisme religiós o de minoria cristiana.

El programa del Congrés, les relacions i altres informacions estan disponibles a la web del congrés.

També et pot interessar …