21 octubre 2015

Alumnes del col·legi salesià Santo Domingo Savio d’Úbeda van estar en dies passats a Viladecans (Barcelona) participant en la desè sisena final del concurs internacional de parla hispana Ciència en Acció, un esdeveniment amb l’objectiu de valorar la tasca d’investigació i divulgació científica que realitzen els joves a les aules recolzats pels seus professors. I com ja és un costum, els ubetenses es van portar per la seva terra diversos reconeixements gràcies als projectes presentats. En concret, van ser premiats per les diverses institucions avaluadores pel seu rigor, el seu gran valor didàctic, la seva reproductibilitat en les aules i la seva interdisciplinarietat.

L’estudi titulat ‘Menudos impactos’ va obtenir el primer premi en la modalitat d ‘Investigació en Astronomia, i al mateix temps va aconseguir un segon premi de la mà de l’European Association for Astronomy Education (EAAE). Es tracta d’un treball geològic del cràter d’impacte Barringer (a Arizona) amb el qual els alumnes demostren que la física i les matemàtiques de l’ESO poden fer comprensibles aquests fenòmens quan s’extrapolen a la formació de cràters a la Lluna.

D’altra banda, el treball titulat ‘Testeando la gravedad hasta el límite’ va rebre menció d’honor també en la modalitat d ‘Investigació en Astronomia i, al costat del anterior, un altre segon premi compartit de la ma de la EAAE. Aquest segon estudi permet calcular la massa d’estrelles, planetes i fer una important estimació de la massa d’alguns forats negres. No en va, les dades obtingudes per aquests nois concorden molt bé amb els resultats posats a disposició del públic per la NASA.

Finalment, i així són cinc els premis en total rebuts en aquesta última edició de Ciència en Acció, un dels documentals breus realitzats pels alumnes de Salesians va aconseguir una altra menció d’honor en la modalitat de Curts Científics.

Rosa María Ros, directora de Ciència en Acció, va agrair el bon fer i la tasca dels estudiants i professors espanyols que fan que, en aspectes com l’estudi de l’Astronomia, el nostre país estigui al capdavant i sigui reconegut a nivell europeu. Pel que als ciutadans els toca, segueixen aconseguint que el nom d’Úbeda també es doni a conèixer en aquests aspectes tan importants de futur europeu.

També et pot interessar …