15 mayo 2015

Més d’un centenar de directius de diferents presències salesianes de tot Andalusia es van reunir el 14 de maig a la Jornada "Junts compromesos per l’educació salesiana", dirigida als centres de Salesians i Salesianes, celebrada a l’auditori del Colegio Mayor Universitario San Juan Bosco de Sevilla.
 
Després del Congrés d’Escoles Salesianes, desenvolupat el passat mes de març, es reprenia el treball realitzat entre Inspectors i inspectores, Salesians, Filles de Maria Auxiliadora, professors, directius i altres representants dels col·legis per concretar en la construcció de la l’escola salesiana del futur, el camí a recórrer i el panorama legislatiu.

Amb l’obertura de la Inspectora Salesiana, María Dolores Ruiz, i la salutació del director de la casa amfitriona, D. Leonardo Sánchez Acevedo, s’iniciava aquesta trobada formativa en el qual s’animava a prendre decisions valentes en la recerca del canvi necessari, sense oblidar la importància que tenia l’oferta educativa com a planter d’oportunitats en una joventut que demana ser protagonista.

A la primera exposició, ÓScar González, Coordinador Nacional d’Escoles Salesianes va presentar els cinc grans nuclis de treball centrats en el model pedagògic pastoral, la cura de les persones, la inserció en la zona, els escenaris incerts i les sinergies. També va compartir amb els assistents els compromisos emergents del congrés entre els que destacaven "canviar amb sentit", "oferir respostes valentes comunes", "estructures organitzatives flexibles i participatives", "equilibri entre el local i el comú" o "repensar models d’animació i govern ", entre altres.

Posteriorment va recollir el testimoni Carlos Marchena, Inspector d’Educació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Junta d’Andalusia, amb la seva ponència "LOMCE: Present i futur. Interrogants al voltant d’una llei", que es va encarregar d’analitzar els canvis centrant-se en les novetats educatives que hi ha a la normativa, aspectes organitzatius i opcions metodològiques que afecten els col·legis.

Durant la tarda Núria Espasa, responsable de relacions institucionals de l’Editorial Edebé, sota el lema "Us acompanyem fins on vulgueu arribar", va aportar als presents alguns possibles facilitadors en la gestió del canvi, amb l’experiència amb altres congregacions presentant el marc d’un itinerari de canvi, un Pla d’acompanyament a les Inspectoria i als centres, per realitzar un canvi amb sentit, des de la pròpia identitat: visió, missió i valors.

Per la seva banda, Lola Fernández, assessora de formació d’Edebé, va mostrar les Eines per al canvi. Partint d’aquest marc general, un cop dibuixades les coordenades de l’edifici, va parlar de les eines que posa l’editorial al servei dels professors: edebéON, marc digital i la unitat didàctica integrada com a suport en la programació.

A la jornada tampoc va faltar l’espai per als talents amb l’exposició de Bernabé Martín, professor d’educació primària i Coordinador TIC al Col·legi Salesians Atocha (Madrid), encarregat de mostrar el canvi des de l’experiència d’aula amb la seva experiència amb TALENTIA i la seva passió per la papiroflèxia. Una experiència que va plasmar un canvi metodològic i la seva incorporació de manera natural del paper i el digital, amb el treball col·laboratiu i l’exemple de la papiroflèxia.

Finalment la Jornada la va tancar l’Inspector Cristóbal López, amb unes palabas d’agraïment i felicitació als assistents, a la comissió d’Escoles ia l’editorial Edebé.

Després d’aquest jornada, les Escoles Salesianes continuen el seu camí, com anunciava el títol de la jornada, junts compromesos per l’educació salesiana.

 

També et pot interessar …