10 octubre 2014

La xifra de morts supera els 3.330. A més del col · lapse sanitari i econòmic, hi ha d’altres realitats solapades entre els recomptes estadístics. Una d’elles és la situació dels orfes de l’ebola, víctimes indirectes de la virulència de la malaltia i, a més, del repudi i el temor d’una societat que no acaba de comprendre en què consisteix la pandèmia.

Eunice té 6 anys. Encara no comprèn què és el que ha passat. Fins fa uns mesos vivia en una casa petita amb els seus pares, el seu oncle i els seus dos germans. La seva mare va ser la primera a emmalaltir. A la setmana, tots els membres de la família estaven infectats. Tots menys ella. Ni tan sols sabia el que significava ‘infectar’. Els van treure de casa. Es van quedar al carrer. A poc a poc, però en qüestió de dies, la seva família va anar desapareixent. Primer seu germà, després la seva mare. Després els demés. Uns veïns la van recollir del carrer. "Tapa’t la boca", li van dir, i la van portar a un altre lloc.

La història d’Eunice és real i no ho és: és la barreja de les situacions viscudes per diversos menors per reflectir la realitat aproximada dels més de 300 nens de Sierra Leona que, sans, han quedat al marge de la comunitat. Són els orfes de l’Ebola. A més d’afrontar la pèrdua de la seva família, han de superar la distància marcada per una societat que, enfonsada encara en la mitologia tribal, els allunya per por a la bruixeria i a la màgia negra.

A l’agost, totes les escoles a Sierra Leone van tancar. El risc d’esdevenir centres de contagi era massa alt com per mantenir-los oberts. La no escolarització és un problema secundari per al país, que resisteix el flagell d’aquesta epidèmia. El caos administratiu i executiu està lluny de resoldre’s però ja s’estan fent els primers passos. El Govern, amb l’ajuda de les ONG, ha iniciat un registre dels orfes de  l’Ebola. Fins al moment, el recompte ha localitzat a 310 nens i nenes no infectats que han perdut a les seves famílies. A ells se sumen entre 600 i 700 més que romanen en quarantena a l’espera de resoldre l’evolució dels símptomes d’infecció.

Fa només una setmana, la Missió Salesiana a Sierra Leona obria a Monròvia la primera residència per acollir els orfes supervivents de l’Ebola. El que abans era una escola de primària ara s’ha convertit en un centre d’atenció al menor que acull 60 nens i nenes d’entre 2 i 17 anys.

Al capdavant es troba Jorge Crisafulli. Aquest religiós, argentí de 53 anys, porta més de 30 cooperant a l’Àfrica i és l’inspector dels Salesians dels països de parla anglesa a la regió de l’Àfrica occidental. Ara mateix es troba a Ghana, on està impartint un seminari sobre l’Ebola i des d’on atén la trucada de Gonzoo.

Temor als infants

Pot resultar sorprenent, però la por a la violència contra les instal·lacions o les mateixes persones que resideixen al centre d’acollida fa necessari que, en la mesura del possible, passi desapercebut. «Per comprendre el veritable problema d’aquests infants cal ficar-se de ple en la cultura africana», explica Crisafulli. «Ningú vol tocar a algú que hagi estat en contacte amb l’Ebola, tant és que sigui un adult o un menor, que estigui o no recuperat.Això és el primer. Després hi ha el simple fet de sobreviure. A l’Àfrica, que un menor no es contagiï mentre que tota la seva família ha mort es veu com bruixeria. Es pregunten perquè ells no s’han contagiat, i les seves deduccions apunten a la màgia negra. Hi ha hagut diversos casos d’orfes assassinats, i ha estat per por a la bruixeria més que al propi Ebola ».

Per això no es parla d’orfenat, i també s’evita l’expressió "orfes de l’Ebola". «Tenim por de les represàlies de la gent. Hi ha molta inseguretat als carrers. Por, pànic. Sobretot perquè no es distingeix entre "infectats per Ebola" i "afectats per l’Ebola". Els nens del centre no estan infectats, estan afectats per les conseqüències del virus ».

La majoria dels nens allotjats al centre han arribat a través de la trucada telefònica d’algun familiar de segon grau que no podia fer-se càrrec d’ell. La previsió del religiós apunta que abans que acabi l’any s’hauran ocupat les 120 llits de les que fins ara disposen. «A mitjans de 2015, si l’expansió de l’Ebola no es frena, podrien ser més de 250». «La nostra idea és no tenir-los aquí més de quatre mesos», apunta Crisafulli. La primera opció és trobar alguna persona propera que vulgui fer-se càrrec del menor. En cas que les famílies no vulguin rebre’ls, es posa en marxa un sistema que ja s’ha fet servir amb els nens soldats i que consisteix a buscar famílies alienes que vulguin fer-se càrrec d’ells. «A aquestes famílies se’ls dóna suport amb menjar i fins i tot amb diners».

Els nens «sempre es queden dins del país», adverteix Crisafulli, no es contempla l’adopció internacional. «En el cas que tampoc hi hagi possibilitat de trobar una família substituta, la nostra idea és quedar-nos amb els nens, encara que de moment no hem planejat prou l’estratègia a llarg termini. No sabem quants seran ni com alimentar-los. Quan tot això passi, quan l’Ebola es controli, els orfes quedaran. Hem de trobar una manera de mantenir-los fins que puguin valer-se per si mateixos. No hi ha una altra opció ».

La Missió Salesiana es finança a través de las donacions que gestionen els seus diferents centres en diversos països. «Tenim un pressupost molt petit. Hem rebut 110.000 euros dels salesians de Madrid. També una petita quantitat dels salesians d’Eslovàquia, i ara des de Brasil ens acaben de comunicar que ens faran arribar 8.000 euros. També ha arribat ajuda d’Àsia i d’Alemanya. Amb aquests diners ens estem proveint per donar menjar
a més de 1.000 famílies de Libèria i Sierra Leone i gestionar el centre de menors ».

Al centre hi treballen 12 persones: 5 salesians, dues infermeres, dos assistents socials, dos mestres, una doctora i una terapeuta musical i de dansa. «Cada dia els nens s’aixequen i tenen un moment d’oració. Després, al matí la dediquen a l’educació; tenen classes d’anglès, matemàtiques, socials … A la tarda hi ha activitats especials, com la consulta psicològica, el treball a l’hort, esport, jocs i musicoteràpia ». Aquesta última activitat la imparteix una voluntària alemanya. Crisafulli justifica la seva necessitat com a part de la recuperació dels infants, «que no només han perdut les seves famílies, sinó que també han passat pel trauma de ser perseguits i estigmatitzats».
 
Els sistemes de protecció i contenció davant la infecció són una de les prioritats en el centre. «Hem creat un sistema de dutxes en el qual cada nen té accés a un comandament personal. No és fàcil explicar prevenció als nens per com són, però estem tractant d’educar-los en aquest sentit. També hem construït una carpa de quarantena i seguim tots els protocols de seguretat en els quals hem estat formats. Tenim dos vestits de protecció, tenim guants … La carpa té banys i dutxes especials. En el cas que qualsevol nen presenti símptomes (febre, vòmits, diarrea o hemorràgia), immediatament se’l separa del grup i se segueix un protocol de seguretat ».

Sanitat i alimentació, punts bàsics

Al carrer la situació és diferent. El missioner assegura que la gent, quan té diners, prefereix invertir en menjar abans que en sanitat. «És un dels grans reptes a Libèria i Sierra Leona. Moltes famílies s’acosten a nosaltres demanant ajuda. Fins ara hem pogut oferir arròs, oli, tomàquet fresc i pasta de tomàquet.  Però el més important és el material sanitari per prevenir-se d’un contagi, que és molt, molt fàcil que passi. Intentem ensenyar protecció i donar-los guants, sabó i desinfectants ».

També hi ha les hortes familiars, que consisteixen a proporcionar a les persones sense recursos les eines i formació necessària per autogestionar els seus propis cultius. «Preferim donar llavors a menjar. Seguim repartint aliments, però no sabem quant de temps podrem seguir fent-ho ».

Crisafulli, que considera que el gest de repatriar els dos religiosos espanyols infectats a Àfrica «gairebé com un acte maternal» per part d’Espanya, té clara la seva posició en cas de contraure la infecció. «Jo preferiria quedar-me aquí i compartir el meu destí amb el dels africans. No tot està perdut, es pot fer alguna cosa, hi ha casos de gent que s’ha curat. Com a salesià, ja he pres aquesta opció. Farem el possible per salvar l’infectat, però aquí, sense repatriació ».

Respecte al futur, només espera que això «acabi el més aviat possible». «El primordial és contenir la infecció, en segon lloc que segueixi havent-hi gent amb esperança. L’eina més forta per combatre aquesta malaltia no són els diners, és l’esperança, ser positius. Amb molta feina i esforç, això s’acabarà. No sé quan, no serà fàcil, però passarà. L’ajuda internacional és imprescindible per aconseguir-ho. No n’hi ha prou a mirar la televisió i pensar: "això passa a l’Àfrica"??. Avui està passant a l’Àfrica, però demà pot passar en qualsevol altre país. És un repte global ».

També et pot interessar …