Una campanya de recollida de signatures demanarà a Utrera la medalla d’or de la ciutat a Maria Auxiliadora

21 mayo 2021

 
Coincidint amb la novena en honor a Maria Auxiliadora, s’ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures a Utrera per sol·licitar a l’Ajuntament la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat a la Verge de Don Bosco. D’aquesta manera, es pretén comptar amb el suport popular que recolzi la iniciativa.

La basílica de Maria Auxiliadora i la porteria del col·legi salesià ‘Nuestra señora del Carmen’ són dos dels llocs en què és possible rubricar en els plecs de signatures. A més, està previst que en aquests dies aquesta campanya s’estengui per diversos espais i comerços d’Utrera.

Aquesta proposta arriba coincidint amb el 125è aniversari de l’associació de Maria Auxiliadora d’Utrera, la primera que es va fundar a Espanya i la número 17 de tot el món. L’entitat salesiana rendeix culte, a més, a la primera imatge de la Verge que va trepitjar la Península Ibèrica, sent enviada pel propi Sant Joan Bosco a Utrera el 1885. Fins i tot des d’abans d’aquesta data hi ha constància en el municipi de la devoció a Maria Auxiliadora.

Arribada dels Salesians a Utrera el 1881

Al febrer de 1881 van arribar a Utrera els primers salesians per establir-se en ella i fundar la primera Casa salesiana del país. Aquest mateix mes de maig, per petició popular, es van organitzar festes a la Verge en una ciutat on la seva devoció ha calat de manera important.

Després d’aquell maig, en el qual la Verge va estar present en un quadre penjat de la barana de la trona, els salesians van considerar que era necessari fer-se amb una escultura que presidís els cultes. Va ser llavors quan va arribar la imatge de Maria Auxiliadora que avui presideix l’església de Nuestra Señora del Carmen.

Posteriorment es va sol·licitar a l’arquebisbe de Sevilla l’erecció canònica de l’associació de Maria Auxiliadora. El 13 de març de 1896 arribava signat el decret, després del que es va demanar l’agregació a la archicofradía de Torí, cosa que va aprovar el Rector Major el 24 de març del mateix any.

Coronació canònica el 1981

Tan important és la devoció a la Mare de Déu de Don Bosco que el 1981, coincidint amb el centenari de la Casa salesiana d’Utrera, va tenir lloc la coronació canònica de la imatge, després de ser autoritzada per una butlla pontifícia. Segons les cròniques, van acudir-hi més de 20.000 persones, procedents de tota Andalusia, de diferents punts de la Península, de Tenerife i fins i tot de Lisboa.

Es tracta de l’única imatge de la ciutat que està coronada canònicament, al costat de la patrona. Precisament la Virgen de la Consolación, així com Jesús Natzaret, són les altres dues devocions que compten amb la medalla d’or de la ciutat d’Utrera.

També et pot interessar …

Preparant la festa de la Família Salesiana (FASA) 2023 a Barcelona

Preparant la festa de la Família Salesiana (FASA) 2023 a Barcelona

El 12 de desembre, es va celebrar la 28a reunió del consell de la família salesiana de la Mare de Déu de la Mercè i Mare de Déu del Pilar, amb seu a Barcelona, amb l’assistència de tots els seus components. El tema central va ser definir el contingut de la V Festa FASA 2023.