‘Somos la Rebelión’: la campanya del Projecte Reconoce per destacar les habilitats dels joves enfront de les màquines

15 julio 2020

Per Proyecto Reconoce

«Els robots mai podran sentir empatia, ser negociadors o liderar iniciatives. Això només ho podran fer els éssers humans «. Aquesta idea és la que transmet la campaña ‘Somos la Rebelión’ del Proyecto Reconoce, amb l’objectiu de destacar la importància de les competències transversals en el món laboral en el Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut (15 de juliol).

El Proyecto Reconoce, projecte impulsat per la Confederació Don Bosco en col·laboració amb Scouts d’Espanya i Didania amb el suport de l’Instituto de la Juventud (Injuve), llança en el Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut una aventura interactiva que recrea un futur distòpic dominat pels robots en el qual les habilitats que la joventut adquireix durant els programes de voluntariat seran la clau per derrotar a les màquines.

Aquesta aventura interactiva, que ofereix a l’jugador avançar en la història a través de la selecció de decisions, pretén reptar a la població jove a descobrir quines són les seves habilitats -competències transversals- que li poden ajudar a l’hora d’aconseguir una feina.

En un context marcat per la 4º Revolució Industrial, en el qual la Intel·ligència Artificial, la robòtica i l’Internet de les Coses definiran el mercat laboral, el valor de les habilitats toves -o soft skills- com l’organització, autogestió i comunicació marcaran la diferència entre els robots i els éssers humans.

Aquestes habilitats destacades per Reconoce, que incloses en un currículum vitae augmenten en un 9% les probabilitats de ser contractat, són: d’autogestió (capacitat d’aprenentatge, anàlisi i resolució de problemes, iniciativa i autonomia, flexibilitat i optimisme i entusiasme), organitzatives (lideratge d’iniciatives, organització i planificació, fiabilitat tècnica i personal), i de comunicació (comunicació interpersonal, tacte i prudència, treball en equip i negociació).

Per tant, la campanya llançada per Reconoce, reivindica al Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut la importància d’invertir en el desenvolupament de les habilitats juvenils per impulsar la inclusió de la joventut en el mercat laboral i combatre la seva situació de precarietat i vulnerabilitat .

Realitzar voluntariat augmenta l’ocupabilitat de la població jove

El desenvolupament d’aquestes habilitats augmenta un 9% la probabilitat que una persona sigui contractada, segons l’estudi ‘La situació de l’voluntariat juvenil davant l’ocupació: competències i ocupabilitat’ fet per Reconeix amb la consultora ‘Voluntariat i Estratègia’, emprant dades de l’auditora Deloitte i l’Injuve.

En un context marcat per la pandèmia de la COVID-19, Reconoce destaca la importància de les competències transversals per aconseguir un lloc de treball ara més que mai: Espanya, 2n país amb més desocupació juvenil a Europa, té una taxa d’atur del 32, 99% per als menors de 25 anys i del 20% per a la franja d’edat entre els 25 i els 30 anys, segons reflecteix l’Enquesta de Població Activa (EPA) del 1r trimestre de 2020.

El Projecte Reconoce, amb el suport de l’Injuve, és un sistema que acredita les habilitats i coneixements adquirits per les persones joves a través de la seva participació en associacions de joventut o de voluntariat. Aquest tipus d’habilitats s’adquireixen fora de l’àmbit laboral, per això el voluntariat és clau en el desenvolupament tant professional com personal del jovent, i pot suposar un factor diferencial en qualsevol currículum. L’objectiu últim és incrementar les possibilitats dels joves per accedir a una feina.

Proyecto Reconoce

Reconoce és un projecte impulsat per la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco en col·laboració amb Didania i Scouts d’Espanya, que s’han unit per posar en valor l’experiència del voluntariat que treballa en l’àmbit del lleure educatiu, per sensibilitzar el teixit empresarial i la societat en general sobre les competències adquirides pel voluntariat i per millorar l’ocupabilitat dels joves. Les tres organitzacions juvenils, aglutinen a tot Espanya prop de 15.000 persones voluntàries.

 

També et pot interessar …

Salesians Pozoblanco consolida el projecte Aúpa

Salesians Pozoblanco consolida el projecte Aúpa

L’activitat, adreçada a l’alumnat d’entre 6 i 16 anys que requereix un suport educatiu i social que els ajudi a progressar en el desenvolupament acadèmic i personal, compta aquest curs amb més de 40 beneficiaris, 5 educadors i 12 voluntaris gràcies a l’animació des de l’Associació Juvenil Magone.

30 anys al servei dels joves del Polígono Sur

30 anys al servei dels joves del Polígono Sur

El Centre Juvenil El Cotarro de Salesians Jesús Obrero celebra una emotiva celebració d’acció de gràcies pels joves, animadors i salesians que han format part de les tres dècades de vida.