Pozoblanco escenifica la vida de Don Bosco com a regal de Nadal

30 diciembre 2014

No va quedar ni una butaca lliure, 800 espectadors van gaudir durant més de dues hores amb "Navidades en Valdocco" aquesta representació en què els diferents diàlegs i escenes es van anar alternant amb números musicals interpretats en directe.
 
Després de la benvinguda del director del Col·legi Salesià, Abel Medina, que va estar acompanyat pels sacerdots Miguel Canino, director de la Casa de Còrdova i Eusebio Muñoz, acabat d’arribar de Roma, s’iniciava la representació amb l’aparició estel·lar des de la part superior del pati de butaques de Don Bosco, ja adult, interpretat pel salesià, Teodoro Castillejo, acompanyat de nens que van inundar de música i de balls tot el teatre. Com a anècdota cal comentar que Teodoro va haver de tenyir-se els cabells blancs perquè Don Bosco tenia un característic pèl negre.
 
Des del primer moment el públic va estar integrat en l’obra, ja que els actors en diversos moments van interactuar al pati de butaques amb el públic. Espectacular va ser el número de vegades en què van anar apareixent per tot el teatre nens vestits amb els colors dels quatre colossos de l’Oratori: Alegria (groc), Bondat (Blau), Companyerisme (Verd) i Dinamisme (Vermell) mentre jugaven als jocs de l’oratori.
 
I molt divertit va ser quan el salesià, Julián Terán, caracteritzat de sagristà va coordinar amb la interpretació de la cançó "Si sabes silbar" per part dels 800 espectadors que en arribar van trobar en els seus seients els cançoners amb el color dels colossos i el director va fer assajar a cada grup de públic un tros de la cançó en funció del seu color.
 
Nadal a Valdocco va ser possible gràcies a l’actuació d’alumnes de les diferents etapes, fins a cicles formatius (especialment en les coreografies), molts professors, gairebé tots els salesians de la comunitat, membres d’antics alumnes, llars de Don Bosco, associació de Maria Auxiliadora i el cor d’antics alumnes de Don Bosco, els integrants es van incorporar des dels seus seients per cantar al final a l’escenari dues nadales.

 
La música en directe va anar a càrrec d’un grup format per antics alumnes bàsicament amb components de Algunos Hombres, Zócalo i eFusión (Paco Rojas, Marce Moreno, Antonio Carlos Escribano, Javi Fernández, Samuel Arjona, Esther García i Pedro García).
 
L’element central era una taula al voltant de la qual sopaven a la nit de Nadal Don Bosco, Mamà Margarita i alguns dels seus col·laboradors de confiança, alhora que comentaven sobre la marxa de l’Oratori i sorgien històries i anècdotes sobre la vida de Don Bosco, que en forma de retrospectiva s’escenificaven amb Don Bosco nen, adolescent i jove. D’aquesta manera, els seus diàlegs carregats de dades reals i molt d’humor servien d’introducció per a la representació d’alguna escena de la vida de Don Bosco, en les que van causar simpatia i sorpresa les persones de la Família Salesiana que van anar apareixent com a personatges. I és que Antonio Rides va fer de Don Calosso i Manuel Rubio de Don Cafasso.
 
Altres personatges que van aparèixer van ser Domingo Savio, Miguel Rúa, Miguel Magone o la Marquesa Barollo.
 
També va ser una sorpresa el missatge nadalenc enviat des de Valdocco pel Rector Major de la Congregació, Ángel Fernández, que es va poder seguir en vídeo. Un missatge en el qual animava a la gent de Pozoblanco a viatjar a Valdocco i descobrir els llocs on va viure i treballar Sant Joan Bosco.

 

 
En definitiva, un autèntic regal de Nadal del Col·legi Salesià de Pozoblanco amb guió i direcció del professor, Antonio Jesús Lozano Moreno.
 
La recaptació obtinguda amb la venda d’entrades es va destinar a l’ONG "Solidaridad Don Bosco". A més en el hall d’entrada del Teatre es va col·locar un photocall, un grup de nens vestits amb vestits de l’època van fer un mini oratori també al hall on es venien samarretes amb el logo del musical.
 
Una nit de somni amb Don Bosco com a protagonista, tot i que els actes commemoratius del Bicentenari no han fet res més que començar i a més coincidiran amb el 75 aniversari de la creació de l’Associació d’Antics Alumnes Salesians de Pozoblanco (Veure programació  AQUÍ).
 
Galeria completa
aquí

També et pot interessar …