Papa Francisco: 'Tenen olor a barri, a poble, a lluita!'

21 noviembre 2014


José Antonio Vives és salesià cooperador en Cabezo de Torres (Múrcia) i representant de la Plataformes d’Afectades per la Hipoteca que té la seu en la presència salesiana, per aquest motiu va ser convidat a assistir a la Trobada Mundial de Moviments Populars amb el Papa del 26 al 30 d’octubre en el Salesianum de Roma, al costat del sacerdot Joaquín Sánchez també implicat en el moviment.

P.-Com va transcórrer la trobada, què destacaries?
R.-
Les jornades en les quals van participar representants de diferents continents, entre ells molts bisbes, es van desenvolupar sobre tres eixos principals ‘Terra, Treball, Habitatge’. El primer dia que va estar dedicat a ‘Escoltar’ va comptar amb ponències sobre desigualtat i exclusió social, dignitat humana i el món en perill.

El segon dia dedicat a ‘Destriar’ va comptar amb la presència del Papa Francisco, va estar proper, trepitjant terra, recolzant el treball i compartint habitatge amb els pobres. El discurs del Papa és de canvi i serà històric. Va afirmar: “Aquesta trobada no respon a una ideologia. Vostès no treballen amb idees, treballen amb realitats tenen els peus en el fang i les mans en la carn. Tenen olor a barri, a poble, a lluita!”.

El tercer dedicat al tema ‘Actuar’, portava per títol ‘Cap treballador sense drets, cap camperol sense terra, i cap família sense habitatge.

P.-Segons la teua experiència en la trobada amb quina finalitat va ser convocat?
R.-
Per a donar veu als pobles pobres i escoltar el pensament social del Papa Francisco. És la primera vegada en la història de l’Església, que un Papa convoca als líders dels moviments socials, per a una trobada de tres dies.

P.-Quines conclusions vas poder extraure de la trobada?
R.-
Els pobres han de prendre consciència, ningú els va ajudar a eixir de la seua situació d’exclusió social, si no lluiten per les injustícies que pateixen, pels seus drets. Amb Solidaritat, Unió, Formació, Organització. Sí es pot eixir de la situació en la qual viuen.

Les Paraules de Papa Francisco en el seu discurs, expressades amb claredat, valentia, no admeten dobles interpretacions i reafirma que la preocupació pels pobres aquesta en el centre mateix d’Evangeli: “Aquesta trobada nostra respon a un anhel molt concret, alguna cosa que qualsevol pare, vol per als seus fills; un anhel que hauria d’estar a l’abast de tots, però avui veiem amb tristesa cada vegada més lluny de la majoria: terra, sostre i treball. És estrany però si parle d’açò per a alguns resulta que el Papa és comunista.

No s’entén que l’amor als pobres està al centre de l’Evangeli. Terra, sostre i treball, açò pel que vostès lluiten, són drets sagrats. Reclamar açò no és gens rar, és la doctrina social de l’Església.”

També et pot interessar …