Menjador social: obert per vacancions

30 junio 2014

El col · legi Salesians acull durant el mes de juliol, per quarta ocasió, un menjador social. Es tracta d’una iniciativa solidària que la comunitat salesiana va posar en marxa per primera vegada durant el Nadal de 2012 i, com s’ha testificat la falta que feia i el bé que ha funcionat, els seus promotors han decidit tornar a muntar.
 
La relíquia de San Juan Bosco va visitar la ciutat el setembre de 2012. Amb motiu d’aquell esdeveniment la comunitat salesiana va pensar en fer algun projecte social, ja que Don Bosco estava a Algesires "i comprometia a tots", recorda el director del col · legi Salesians, José Antonio Perdigones. A causa de la situació de crisi, es va decidir que la del menjador social seria l’actuació oportuna. 
 
"Aquí a la ciutat ja existia un menjador com el del Carme, però els seus destinataris són diferents i no poden entrar xiquets, per exemple. Nosaltres volíem i atenem famílies, no individualment, sinó a famílies amb tots els membres, famílies que ho estan passant malament. El nostre projecte, tant a l’estiu com per Nadal, no pretén solapar cap activitat que ja s’està fent, sinó complementar ", explica Perdigones.
Així les coses, la comunitat salesiana es va posar mans a l’obra. Per començar es va posar en contacte amb les persones que coordinen el menjador del Carme. També amb Càritas. Tot per conèixer de quina manera es podia posar en marxa la iniciativa i, el que s’ha dit, perquè aquestes accions solidàries que hi ha a Algesires es puguen complementar i no es xafen.
 
El menjador del col · legi Salesians atén una mitja d’entre 100 i 130 persones cada dia. Ofereix dinars de dilluns a divendres. Les persones que preparen el menjar són generoses i sempre preferixen que sobre alguna cosa abans que falte. Però és clar el que sobra s’aprofita. Les famílies que van al menjador s’ho poden portar a casa, per al sopar o per al dia següent. Quan sorgix l’oportunitat, del que es va rebent, si per exemple arriben alguns productes que s’ajusten bé a això, ja que es preparen també bosses per emportar.
"Tot es fa des del voluntariat, no rebem directament cap ajuda d’administracions ni res d’això", explica Perdigones. "Vam rebre els donatius de les persones que voluntàriament volen aportar. També vam rebre la col · laboració del Banc d’Aliments i de Càritas. El personal és tot voluntari, professors, pares, alumnes, membres de la família salesiana, persones de la parròquia …" , afegix. 
 
El director del col · legi Salesians destaca la tasca dels joves. "El que és la cuina o preparar el menú, organitzar la setmana o gestionar les coses, el porten les persones adultes, però el servir les taules, atendre les persones directament, ho fa un grup d’alumnes del centre, de la gent gran i també del centre juvenil en si, animadors, voluntaris, etc. És gent jove que està implicada directament en el tracte amb les persones que vénen ", explica.
 
"L’experiència ens diu que prestem un bon servei", entén Perdigones. "Per a nosaltres com a família salesiana és una experiència molt gratificant, molt reconfortant. Rebem més del que podem donar. Es fa un treball bonic".
 
"Veus que hi ha famílies senceres que han de passar per aquí. És gent que no arriba a final de mes, que s’ha quedat sense feina, s’ha quedat al carrer i no té on anar. Veus famílies que fa ics temps tenia la seua vida resolta i ara, tot d’una, es troben al carrer. Cada dia, quan se’n van, quasi tots ens diuen que moltes gràcies. Amb aquest agraïment ja t’ho paguen tot. La satisfacció dels xiquets, molts gestos, mirades … A vegades no cal ni que siguen paraules, són comportaments que t’indiquen moltes coses ", afegix el salesià.
 
 

També et pot interessar …