La guerra al Sudan del Sud desborda amb 180.000 refugiats el camp de Kakuma

27 marzo 2015

El campament de refugiats de Kakuma, a Kenia,  segueix desbordat. La guerra al Sudan del Sud continua marcant el flux d’arribada de les persones que ho deixen tot i fugen de la violència. Els missioners salesians treballen en aquest recinte construït inicialment per 120.000 persones però que en l’actualitat alberga a més de 180.000 persones. L’objectiu és dotar de nous serveis i una escola de formació professional a un parcel·la contigua, però de moment només es disposa del terreny perquè falta la inversió.
 
La població segueix arribant al campament de Kakuma des de  Sudan del Sud fugint de la guerra, encara que en menor nombre que fa un any. Aquesta situació només depèn dels combats al país veí: si s’intensifiquen augmenten les arribades i, a la vegada, també ho fan les tensions al campament, ja que nombroses persones de les tribus enfrontades també hi conviuen.
 
Per poder atendre els nous refugiats que van arribant s’ha arreglat una nova àrea adjacent al campament anomenada Kakuma 4. En ella no hi ha serveis disponibles i les organitzacions que hi treballen estan tractant de construir les infraestructures adequades. Als Salesians se’ls ha assignat una parcel·la prop d’una de les capelles per desenvolupar un centre de formació professional.
 
El campament segueix col·lapsat i desbordat a l’hora de poder atendre a tots els refugiats. La idea inicial era acollir un màxim de 120.000 persones, però en l’actualitat hi viuen més de 180.000 i el nombre augmenta cada dia.
 
De moment es disposa del terreny, però falta delimitar amb una tanca, aixecar algunes construccions i obtenir algunes màquines i equips. Després de consultar els refugiats, els missioners salesians han decidit que començaran amb classes de fusteria, soldadura, confecció i anglès per a adults, ja que no hi ha una forma comuna de comunicació entre els refugiats de diverses nacionalitats que arriben al campament.
 
Els missioners s’han marcat com una emergència aquest objectiu per tal de trobar fons per posar en marxa els tallers i les aules i poder equipar aquest nou centre d’emergència per als refugiats.
El futur dels joves

 

Els missioners salesians a Kakuma comenten que "quan veiem tants joves al campament que no tenen res a fer i donen voltes sense rumb sabem que es ficaran en problemes". Però per evitar episodis de violència, els salesians són conscients que "hem de portar els serveis i l’atenció més a prop dels refugiats".

També et pot interessar …