Gener, mes de la santedat salesiana

14 enero 2016

Les celebracions dels sants salesians se succeeixen a partir de la segona quinzena del mes. El 15 de gener es recorda al Beat Luigi Variara (1875-1923), un salesià missioner que va viure a Colòmbia durant 28 anys, dedicant-se als leprosos d’Aigua de Déu. La seva vida va quedar marcada des del dia en què, sent un nen encara, va creuar la seva mirada amb la de Don Bosco a Valdocco. Pocs anys després, es va convertir en salesià i, després d’una trobada amb el cèlebre missioner P. Unia, va començar la seva missió en Aigua de Déu. El seu servei de més de deu anys en el llatzeret va donar grans fruits espirituals; entre ells, la fundació de les Filles dels SS. Cors de Jesús i de Maria, la primera congregació religiosa de dones afectades per la lepra o filles de leprosos. Va passar els seus últims anys allunyat d’Aigua de Déu per obediència religiosa.

Una setmana després, el 22 de gener, es commemora el dia de la Beata Laura Vicuña (1891-1904), una alumna xilena de les Filles de Maria Auxiliadora que va lliurar la seva vida per la conversió de la seva mare. Va quedar òrfena de pare amb tan sols dos anys, mentre la família romania refugiada lluny de la capital xilena per la revolució que havia esclatat al país. La seva mare, la seva germana i ella van emigrar a l’Argentina. En el camí, la seva mare, doña Mercedes, es va unir en unió lliure amb Manuel Mora. Laura va ser internada al col·legi de Junín dels Andes de les Germanes Salesianes de Maria Auxiliadora. A poc a poc, amb la seva maduració en la fe, va descobrir la gravetat de la situació de la seva mare a ulls de Déu. Va decidir lliurar la seva vida al Senyor per la seva salvació. Va veure complert el seu somni en el llit de mort, quan la seva mare es va penedir i va prometre apartar-se de Manuel Mora per viure santament.

Tots els dies 24 la Família Salesiana recorda a Maria Auxiliadora. El de gener és doblement especial, ja que es celebra Sant Francesc de Sales (1567-1622), un sant del que era molt devot Don Bosco i del que pren el nom la seva obra. Nascut en una família noble de Savoia, va rebre una formació excel·lent en Dret i Teologia. Va respondre a la seva vocació al sacerdoci i va dedicar els seus inicis en el servei pastoral als més pobres. Conjuminava la preocupació per aquesta causa amb la defensa de la formació dels feligresos. Va mantenir una vida senzilla i austera fins i tot en els anys en què va exercir com a Bisbe de Ginebra. El 1877 va rebre el títol de Doctor de l’Església per l’eminència de les seves obres i per la seva vida exemplar. Don Bosco el va prendre com a guia de la seva obra per la seva dolçor i la seva caritat.

El 30 de gener es celebra el dia del Beat Bronislaw Markiewicz (1842-1912), religiós i sacerdot polonès fundador de les Congregacions, masculina i femenina, de Sant Miquel Arcàngel. La seva trobada amb Don Bosco el va portar a ingressar als Salesians i a comprometre’s en l’atenció als infants i els joves desemparats en una localitat de Polònia. Tot i que va haver d’abandonar la Congregació, va mantenir sempre el seu compromís amb els més necessitats.

I el 31 de gener, com a colofó, la festivitat de Sant Joan Bosco.

També et pot interessar …