ESTUDIO DE LA PALABRA| CICLO B – IV DOMINGO DE PASCUA

15 abril 2024

IV DIUMENGE DE PASQUA Ciclo B (Jn 10,11-18)
PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.

1. LLEGEIX…

Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Jn 10,11-18)

En aquell temps, Jesús parlà així: «Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles. El qui no és pastor, sinó que treballa només a jornal, quan veu venir el llop, fuig i abandona les ovelles, perquè no són seves. És que ell només treballa pel jornal i tant se li’n dóna, de les ovelles. Llavors el llop les destrossa o les dispersa. Jo sóc el bon pastor. Tal com el Pare em coneix i jo conec el Pare, jo reconec les meves ovelles, i elles em reconeixen a mi, i dono la vida per elles. »Encara tinc altres ovelles, que no són d’aquest ramat. També les he de conduir jo, i faran cas de la meva veu. Llavors hi haurà un sol ramat amb un sol pastor. El Pare m’estima perquè dono la vida i després la recobro. Ningú no me la pren. Sóc jo qui la dono lliurement. Tinc poder de donar-la i de recobrar-la. Aquesta és la missió que he rebut del Pare.»

Comentaris:

Literàriament parlant, aquest discurs simbòlic està construït amb materials procedents de l’Antic Testament. En particular es troba present i subjacent (Ez 34 i 37,16 ss), on es troba la clau per a la comprensió de la metàfora del pastor i del ramat. El seu contingut essencial es centra en què els dirigents d’Israel són falsos pastors. Precisament per això són destituïts pel Senyor mateix del seu ministeri. En el seu lloc ell mateix buscarà i cuidarà el seu ramat; i posarà al capdavant del mateix un pastor-Messies de la línia de David. Ell lliurarà el seu ramat de tot mal. Així és com ho presenta Ezequiel en la gran visió profètica que ens ofereix en (Ez 34). La descripció que ens ofereix l’evangeli de Joan sobre Jesús com a bon pastor pretén afirmar que la promesa de Déu, anunciada per Ezequiel, es compleix en ell. El bon pastor és Déu encarnat: Jo mateix aniré a buscar les meves ovelles i les reuniré (Ez 34,11); és ell qui dona la seva vida per les ovelles, perquè aquestes tinguin la plenitud de la vida (Jn 10,10). El parabolista accentua com a característica del pastor «ideal», de «el bo», el posar la vida. Així s’expressa el text grec. Una fórmula que mai té el sentit de lliurar-la a la mort. Si el pastor morís, les ovelles correrien la mateixa sort. Quedarien exposades al perill mortal del llop o d’altres animals rapaços. Posar la vida significa exposar-la, arriscar-la, per defensar aquells que estan sotmesos a un perill mortal. És «jugar-se la vida» per alliberar de la mort aquells que estan amenaçats per ella. Com va fer David que, com a pastor «ideal», va posar en perill la seva vida per defensar les ovelles del seu pare (1 Sm 17, 34-35). Adduïm l’exemple de David perquè és una figura messiànica. Es converteix, en la ploma de l’evangelista, en el símbol més clar de Jesús.

2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“No és fàcil comprendre, avui, que el pastor continua lliurant la vida a tu, a mi i a aquest que passa i que l’ignora …»

“Així ens tracta el pastor, amb aquesta llibertat alliberadora, que és donadora de vida”

– “Jo dono la meva vida”
– “Jo soc la vida”

3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Tu, Senyor, tu ets el meu pastor,
haig de reconèixer que tenint-te a tu res no em falta,
Senyor, em fas descansar en prats deliciosos,
em condueixes a fonts tranquil·les i repares les meves forces.
Senyor, amb tu no tinc por de res.

4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

Fuente Oración: Evangelio al día 2024 Ed. CCS