ESTUDI DE LA PARAULA| CICLO C – XX DIUMENGE DE DURANT L’ANY

8 agosto 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XX Diumenge de durant l’any Cicle C (Lc 12, 49-53)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 12, 49-57)

En aquell temps, Jesús deia als seus deixebles: «He vingut a calar foc a la terra. Com voldria ja veure-la cremar! He de passar la prova d’un baptisme. Com em sento el cor oprimit fins que no l’hauré passada! Us penseu que he vingut a portar la pau a la terra? Us asseguro que no. És la divisió, el que he vingut a portar. Des d’ara dins una mateixa casa n’hi haurà cinc de dividits: Tres contra dos, i dos contra tres. El pare renyirà amb el fill i el fill amb el pare; la mare renyirà amb la filla i la filla amb la mare; la sogra renyirà amb la nora i la nora amb la sogra.»

Deia també a la gent: «Quan veieu sortir un núvol a ponent, dieu tot seguit: “Ja ve la pluja.” I efectivament, la pluja arriba. I qual el vent bufa del sud, dieu: “Farà calor.” I en fa. Hipòcrites! Vosaltres sabeu endevinar el temps per l’aspecte de la terra i el cel, i ara no endevineu quins moments esteu vivint? Per què no judiqueu vosaltres mateixos què heu de fer?»

Comentaris:

«La pau que ve de Déu és capaç de tranquil·litzar la consciència d’aquells que, a través de les proves de la vida, saben acollir la Paraula de Déu i es comprometen a observar-la amb perseverança fins al final.» Papa Francesc.

A l’Evangeli d’avui, se’ns mostra com el sortir d’una certa zona de confort pot provocar eventual incomoditat o conflicte; Jesús no ens vol instal·lats, porta foc per a encendre’ns. No ens vol tebis ni indiferents. Aquest ser apassionats per l’Evangeli no sempre és comprès ni compartit. Els vincles més primaris, com els llaços familiars, queden també marcats per aquest segell de foc. Demanem a l’Esperit Sant que l’oposició i la indiferència que trobem no ens facin disminuir la passió per Jesús i el seu missatge.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“Només la teva presència m’assegurarà un camí ple d’autèntica felicitat, i em donarà la confiança per a estar ferma encara en el moment de la prova i de la divisió.”

“La presència del Déu amant parla d’amor apassionat i de justícia fraterna que és el més essencial de l’Evangeli”

  • “Confio en la teva Pau”
  • “No deixis que el meu foc s’apagui”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Per què vas voler Senyor, incendiar les terres i trencar les famílies?

Et tinc por: Bé sé que la teva passió per Déu acabés per esquitxar la meva vida.

Dóna’m la teva passió i allibera’m dels meus temors.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS