ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXVIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

3 octubre 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXVIII Diumenge de durant l’any Cicle C (LC 17,11-19)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (LC 17,11-19)

Un dia, Jesús, tot anant a Jerusalem, passava entre Samaria i Galilea. Al moment que entrava en un poblet li sortiren deu leprosos, que s’aturaren un tros lluny i cridaren: «Jesús, mestre, apiadeu-vos de nosaltres!» En veure’ls Jesús els digué: «Aneu a presentar-vos als sacerdots.» Mentre hi anaven, quedaren purs de la lepra. Un d’ells, quan s’adonà que estava bo, tornà enrere donant glòria a Déu amb grans crits, es prosternà als peus de Jesús amb el front fins a terra i li donava gràcies. Era un samarità. Jesús digué: «No eren deu els qui han estat purificats? On són els altres nou? Només aquest estranger ha tornat per donar glòria a Déu?» Llavors li digué: «Aixeca’t i vés-te’n. La teva fe t’ha salvat.»

Comentaris:

L’evangeli pot estructurar en una breu introducció per marcar la tercera etapa cap a Jerusalem (v. 11) i dues parts principals amb tres moments cadascuna.

  1. a) La primera part (vv. 11-14) narra la trobada de deu leprosos amb Jesús i el prec que li demanen (vv. 12-13); la resposta de Jesús (v. 14a); la purificació dels leprosos (v. 14b).
  2. b) La segona part (vv. 15-19) explica la reacció agraïda d’un dels leprosos, que era samarità (vv. 15-16); la resposta sorpresa de Jesús davant aquesta reacció (vv. 17-18); les paraules de Jesús al samarità (v. 19).

El text posa en evidència una sorpresa: l’adhesió a Jesús, a prop ja de la seva meta, la protagonitza un personatge que la religió oficial tenia per «maleït», trencant així la «lògica» del moment.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

Moltes vegades demanem el miracle com a condició prèvia per a  comprometre’ns més en la nostra vida cristiana.

Per a Jesús el més important no és el que prescriu la Llei, sinó la persona    humana, i una vida digna i plena per a tothom.      

  • “Crec en Tu”.
  • ” Actitud creient”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

tu vas passar per aquesta vida amb la teva mirada atenta

per descobrir el patiment i l’exclusió.

Tu vas guarir als leprosos, vas obrir els ulls als

cecs vas aixecar als caiguts …

doneu-nos una mirada com la teva.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS