ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXVII DIUMENGE DE DURANT L’ANY

26 septiembre 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXVII Diumenge de Durant l’ any Cicle C (Lc 17, 5-10)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 17, 5-10)

En aquell temps, els apòstols digueren al Senyor: «Doneu-nos més fe.» El Senyor els contestà: «Només que tinguéssiu una fe menuda com un gra de mostassa, si dèieu a aquesta morera: “Arrenca’t de soca-rel i planta’t al mar”, us obeiria. »Suposem que algú de vosaltres té un esclau llaurant o pasturant el ramat. Quan ell torna del camp, li dieu mai que entri de seguida i segui a taula? No li dieu, més aviat, que prepari el sopar, que estigui a punt de servir-vos mentre mengeu i beveu, i que ell menjarà i beurà després? I quan l’esclau ha complert aquestes ordres, qui ho agraeix? Igualment vosaltres, quan haureu complert tot allò que Déu us mana, digueu: “Som servents sense cap mèrit: no hem fet altra cosa que complir el nostre deure”.»

Comentaris:

L’evangeli té dues parts:

1) La primera (vv. 5-6) està centrada en la fe: els deixebles demanen a Jesús que els augmenti la fe (v. 5) i Jesús els respon fent-los notar la seva poca fe i les virtualitats de la mateixa (v. 6).

2) La segona (vv. 7-10) és una paràbola composta per tres preguntes que ens conviden a reflexionar i una conclusió aplicada als interlocutors de Jesús. Està centrada en el servei: d’un fet quotidià segons la lògica humana, Jesús emfatitza la nostra condició de simples servents que han de fer «tot el manat», sense esperar per això gratificació. Segurament, en la nostra experiència religiosa, les coses no les fem amb la «naturalitat» i la «gratuïtat» que demana Jesús, i viure un «cristianisme forçat» és avantsala d’un «ateisme pràctic».

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

La fe, confiança indestructible en Jesús i adhesió compromesa al seu projecte, és una cosa viva.

Servir ens fa «senyors», ens dóna la veritable categoria de deixebles.

  • «Doneu-nos més fe»
  • «Crec en tu»
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

que la meva fe sigui com la d’un gra de mostassa.

una fe senzilla i humil que confiï en Tu i en els altres.

Una fe oberta a l’acolliment per als que em

vegin creure comprenguin que Tu ets amor.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

Font (comentari i suggeriments): : D. Vicenç GUINOT i Gómez i Evangelio al dia (Editorial CCS)