ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXI DIUMENGE DE DURANT L’ANY

21 agosto 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXI Diumenge de durant l’any Cicle C (Lc 13,22-30)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 13,22-30)

En aquell temps, Jesús anava amb molta gent. Ell es girà i els digué: «Si algú vol venir amb mi i no m’estima més que el pare i la mare, que l’esposa i els fills, que els germans i les germanes, i fins i tot que la pròpia vida, no pot ser deixeble meu. Qui no porta la seva creu per venir amb mi, no pot ser deixeble meu. »Suposem que algú de vosaltres vol construir una torre. ¿No us asseureu primer a calcular-ne les despeses per veure si teniu recursos per acabar-la? Perquè, si després de posar els fonaments, no podíeu acabar l’obra, tots els qui ho veurien començarien a burlar-se’n i dirien: “Aquest home havia començat a construir, però no pot acabar.” Si un rei vol anar a combatre amb un altre, ¿no s’asseurà primer a deliberar si amb deu mil homes podrà fer front al qui ve contra ell amb vint mil? I si veia que no pot, quan l’altre encara és lluny li enviarà delegats a negociar la pau. Així també ningú de vosaltres no pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té.»

Comentaris:

Un conjunt de paraules de Jesús sobre l’entrada en el regne que expliquen la dificultat i l’exigència del seguiment (Lc13, 24) i alhora són una amenaça per a la majoria dels jueus que seran llançats fora mentre vindran de tots els punts cardinals homes i dones a formar part d’aquest regne. No n’hi ha prou amb haver sentit la predicació de Jesús si en realitat la conversió al seu evangeli i, sobretot, la seva aplicació pràctica, no es duen a terme (Lc13, 25-27). Les paraules de Jesús sobre la porta estreta no descriuen el resultat del judici (Mt 7, 14). Ni són una resposta a la pregunta sobre el número dels que se salven (Lc13, 23). Entre els fariseus aquesta pregunta hauria trobat una doble resposta. Per a alguns tot Israel, i només ell, participaria de la salvació en el món esdevenidor; per a uns altres la salvació arribaria a molt pocs. Jesús, no obstant això, no s’interessa pel número, sinó que vol estimular a una decisió pel regne i impulsar a l’ús de totes les nostres forces en el seu servei. Per això les seves paraules són més aviat una demanda de l’esforç que hem de fer per a entrar en el regne. (Lc 16,16). Lc descriu bé aquest esforç quan diu que consisteix a seguir a Jesús i les seves paraules i actuar en conseqüència.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments: 

De quin coneixement es tracta?, potser d’aquest tracte personal, íntim, amorós amb «els últims»

 Hem de convèncer-nos que «l’entrada per la porta» és un assumpte d’amor, un assumpte de relació, d’amistat personal sostinguda amb l’afecte

  • “Senyor, obre’ns”.
  • ” Vingui a nosaltres el teu Regne”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Que fracàs el meu, després d’una vida entra seguint-te,

que al final no poguessis reconèixer-me com un dels teus!

Per què no em dones un últim lloc i poder ser el primer

Quan vinguis?

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS